Antena 3 CNN Actualitate Religie Teoria care zdruncină lumea creştină. Care este adevărul despre Iisus?

Teoria care zdruncină lumea creştină. Care este adevărul despre Iisus?

Teoria care zdruncină lumea creştină. Care este adevărul despre Iisus?
Sursa foto: Foto: Pixabay
20 Mar 2016   •   12:55

Iisus a trăit ca un evreu. S-a rugat ca un evreu. A murit evreu. Însă ce fel de iudaism practica el? Această întrebare a tot fost adresat de-a lungul istoriei, însă Rabinul Evan Moffic crede că răspunsul se află chiar în fața noastră. În cartea sa ”Iudaismul lui Iisus” el scrie că religia practicată de fiul lui Dumnezeu se apropie cel mai mult de cea practicată astăzi în rândul evreilor americani: Iudaismul reformat.

 

Unul din argumentele cel mai des întâlnit este acela al practicii Apostolului Pavel. Deși acesta nu îi spunea iudaism reformat, Pavel permitea consumul de mâncare non-kosher și intrarea bărbaților fără circumcizii în comunitatea evreiască. Aceste schimbări au facilitat separarea dintre evreii tradiționali și grupul de adepți ai lui Iisus. Cu alte cuvinte, Pavel a introdus în iudaismul tradițional schimbări îmbrățișate de mulți evrei în zilele noastre. Iudaismul reformat nu necesită ca evreii să urmeze legile kosher sau să facă tradiționalul ritual de circumcizie în a opta zi. Ambele practici sunt încurajate în ziua de azi, dar nu reprezintă esența vieții evreiești, așa cum era în primul secol. 

Mulți rabini reformați au folosit acest argument la sfârșitul secolului 19, începutul secolului 20 pentru a susține că Iisus era un evreu liberal. Problema cu aceste propuneri era însă că la vremea respectivă antisemitismul juca încă un rol major în lumea creștină americană. Ideea că evreii l-au ucis pe Iisus și că poporul ales era cel creștin era foarte răspândită în lumea creștină. Și mulți evrei l-au văzut pe Iisus în acest context, în care cei care credeau în el erau înclinați să îi înjosească pe evrei și iudaismul. Astfel, acceptarea lui Iisus ca evreu era foarte dificilă, iar mulți lideri evrei susțineau că ei trebuie să învețe mai mult despre iudaismul tradițional decât despre practicile din și iudaismul lui Iisus. 

Astăzi însă, când evreii sunt mai încrezători în natura lor și mândri de identitatea lor, primirea lui Iisus ca un evreu liberal este posibilă și utilă, susține Rabinul Evan Moffic, într-o postare pe Huffington Post. Multe dintre ideile promovate de Iisus pot fi privite în moduri care să îmbogățească identitatea evreiască. 

×
Subiecte în articol: Iisus
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close