Antena 3 CNN Actualitate Religie Tradiţii şi obiceiuri de sărbătoarea Sfântul Ciprian. Ce trebuie să faci astăzi pentru protecţie împotriva vrăjilor şi blestemelor

Tradiţii şi obiceiuri de sărbătoarea Sfântul Ciprian. Ce trebuie să faci astăzi pentru protecţie împotriva vrăjilor şi blestemelor

De sărbătoarea Sfântul Ciprian, creştinii ortodocşi respectă cu sfinţenie o serie de tradiţii şi obiceiuri pentru a fi feriţi de vrăji şi blesteme.

Tradiţii şi obiceiuri de sărbătoarea Sfântul Ciprian. Ce trebuie să faci astăzi pentru protecţie împotriva vrăjilor şi blestemelor
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    02 Oct 2023   •   09:00

Sfântul Mucenic Ciprian s-a născut din părinţi necredincioşi. La vârsta de şapte ani, acesta a învăţat meşteşugul vrăjitoriei, iar la vârsta de 10 ani, acesta a fost trimis de către părinţi în muntele Olimpului, pe care păgânii îl numeau locuinţa dumnezeiască.

Sfântul Ciprian a fost vrăjitor, filosof şi slujitor al zeului păgân Apolo din Antiohia Siriei. Cărţile bisericeşti vorbesc despre Sfântul Ciprian ca fiind un vrăjitor iscusit. Acesta putea să pornească vântul, tunetele sau ploaia.

Cu toate acestea, viaţa i s-a schimbat atunci când a încercat să-şi dovedească puterea farmecelor împotriva fecioarei Iustina.

Acesta a încercat să facă vrăji pentru Iustina, pus de un tânăr păgân. Aglaid s-a îndrăgostit de Iustina şi dorind să o ia de soţie, cere ajutorul vrăjitorului Ciprian pentru că a fost respins de fecioară. Se spune că Ciprian a trimis succesiv la Iustina diavoli care s-o facă să-l placă pe Aglaid, însă vrăjile au rămas fără efect, căci ea le alunga cu rugăciune, post și semnul sfintei cruci.

Citeşte şi: Calendar ortodox 1 octombrie 2023. Sărbătoare cu cruce roşie de Acoperământul Maicii Domnului

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Ciprian, sărbătoare în calendar ortodox 2 octombrie

De sărbătoarea Sfântul Ciprian, creştinii obișnuiesc să-și stropească hainele și obiectele din casa cu apă sfințită ca să fie feriți de duhurile rele.

Dacă o persoană găsește în casă un obiect care nu îi aparține, trebuie să îl ardă imediat și să dea cu tămâie în toată casa. Se spune că astfel de obiecte sunt semnul că cineva a făcut farmece persoanei în cauză.

Se spune că Sfântul Ciprian protejează credincioșii de farmece și blesteme, dar și de boli grave.

Pe 2 octombrie, credincioșii obișnuiesc să meargă să se roage la racla cu moaștele Sfântului Ciprian. Mâna dreaptă a sfântului se află la Biserica Zlătari din Capitală. În fiecare an, în ziua în care este pomenit sfântul, sute de credincioși vin la biserică să se roage pentru a fi feriți de farmece și blesteme, dar și pentru sănătate.

Potrivit Bisericii Ortodoxe, credincioșii care își doresc că dorințele să le fie împlinite este bine să țină post negru înainte cu trei zile de a merge la racla cu moaștele Sfântului Ciprian.

×
Subiecte în articol: calendar ortodox Sfântul Ciprian
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close