Restaurantele ar putea fi deschise şi la interior, de la începutul lunii iunie, cu maximum 50% din locuri ocupate. Este prima propunere pentru repornirea industriei ospitalităţii, domeniul cel mai greu lovit de pandemie.
''Avem o dată clară şi aceea este de 1 iunie, în care industria ospitalităţii se poate relansa în anumite condiţii. Asta înseamnă, posibilitatea de a funcţiona la interior cu anumită capacitate'', a spus Dragoş Petrescu, preşedinte HORA.
Însă, în acest caz, patronii restaurantelor iau în calcul să suporte ei costul testării rapide a clienţilor. Anticipează că nu vor fi costuri mari, în condiţiile în care clienţii care s-au vaccinat şi cei care au trecut deja prin boală şi au anticorpi, nu vor fi testaţi.
''Acest cost, între 2 și 3 euro, pentru testarea rapidă este un cost asumat de către operatori'', a adăugat Dragoş Petrescu.
În acest context, angajaţii din domeniul HORECA vor avea prioritate la vaccinare, astfel încât riscul infectărilor să fie eliminat cât mai mult.
În plus, călătoriile românilor în ţară nu vor fi condiţionate de obţinerea certificatului digital de vaccinare.
''România îşi va asuma acest certificat digital în ceea ce privește deplasările internaționale. Dar, pentru deplasările interne se doreşte să nu existe restricţionare, adică să fie vacanţă pentru toţi'', a spus Călin Ile, preşedinte Federaţia Hotelierilor.
Discuţiile pe tema repornirii industriei HORECA au avut loc după ce premierul a anunţat ca, de la 1 iunie, vom reveni treptat la o viaţă normală.
Citiţi şi: Ce înseamnă, de fapt, marea relaxare de la 1 iunie a premierului Florin Cîțu