Antena 3 CNN Actualitate În urmă cu 26 de ani, mii de oameni se revoltau în stradă, la Timişoara

În urmă cu 26 de ani, mii de oameni se revoltau în stradă, la Timişoara

În urmă cu 26 de ani, mii de oameni se revoltau în stradă, la Timişoara
de S.T.    |    17 Dec 2015   •   09:29

În urmă cu 26 de ani, mii de oameni se revoltau în stradă, la Timişoara, faţă de măsurile luate de preşedintele Nicolae Ceauşescu.

Pe 17 decembrie, la Timişoara, mişcarea protestatară ia amploare. Muncitori din fabrici, locuitori ai cartierelor şi studenţi se îndreaptă spre centrul oraşului.

Piaţa Operei a fost ocupată de manifestanţi, iar din balconul Operei s-au auzit îndemnuri la acţiune împotriva dictaturii comuniste. Au apărut primii lideri ai manifestanţilor şi s-a conturat un program de revendicări. Mulţimea a atacat clădirea Comitetului judeţean PCR.
 
După ora 11.00, din ordinul ministrului apărării naţionale, au fost blocate intersecţiile şi principalele căi de acces spre centrul oraşului. Se scanda  "Jos Ceauşescu!", "Jos comunismul!" şi "Nu vă fie frică! Ceauşescu pică!".

În jurul orei 13.30, ministrul apărării naţionale a ordonat ca armata să intervină în forţă împotriva demonstranţilor timişoreni. O jumătate de oră mai târziu sediul Comitetului judeţean de partid era ocupat şi devastat de manifestanţi.

După ora 18.00 forţele de ordine au deschis focul şi s-au înregistrat numeroşi morţi şi răniţi. Acţiunile violente s-au extins: au fost atacate obiective militare de către persoane care nu aveau nicio legătură cu manifestaţiile.

×
Subiecte în articol: Timisoara proteste strada revolta revolutie
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close