Antena 3 CNN Actualitate Ritualul botezului s-ar putea schimba, după decesul bebeluşului din Suceava. Prima voce din Biserica Ortodoxă care vorbeşte despre reformă

Ritualul botezului s-ar putea schimba, după decesul bebeluşului din Suceava. Prima voce din Biserica Ortodoxă care vorbeşte despre reformă

Practica scufundării bebeluşilor în timpul botezului se va analiza, anunţă IPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Aceasta este prima voce din Biserica Ortodoxă Română care vorbeşte despre reforma botezului. 

Ritualul botezului s-ar putea schimba, după decesul bebeluşului din Suceava. Prima voce din Biserica Ortodoxă care vorbeşte despre reformă
Sursa foto: Agerpres
de Milena Niță    |    05 Feb 2021   •   16:05

Înaltul ierarh a povestit cum, atunci când era preot de ţară în Transilvania, obiceiul era de a se stropi pruncul pe cap, potrivit adevarul.ro.

"Se foloseau palmele făcute căuş, apa sfinţită pentru botez fiind turnată peste creştetul pruncului", spune ÎPS Calinic, care adaugă că după o vreme, din teamă de a nu se produce vreun accident, s-a gândit că este mai potrivit să se afunde copilul până la gât în apa cristelniţei, după care să se toarne din belşug apă sfinţită, peste creştetul pruncului. 

Calinic a botezat-o pe fiica principelui Nicolae, luna trecută. El a scufundat copilul doar cu picioarele în cristelniţă şi l-a udat puţin pe cap.

Poliţia a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă

Cazul bebeluşului din Vaslui, care a murit în urma scufundării în cristelniță la botez, se soldează cu un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Dosarul exista, însă acum, în urma decesului copilului, a fost schimbată încadrarea faptei. Astfel că s-a schimbat încadrarea juridică inițială de vătămare corporală din culpă, în prezent fiind de ucidere din culpă, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al Poliției Suceava, Ionuț Epureanu.

Bebelușul de numai șase săptămâni a făcut stop cardio-respirator sâmbătă, după ce a fost scufundat în cristelniță, în timpul botezului, la o biserică din Suceava.

Bebeluşul de şase săptămâni din Suceava, înecat la botez, a murit

Micuţul a fost internat la Terapie intensivă toată noaptea, a fost ventilat mecanic, însă luni dimineaţă, în jurul orei 6, a fost constatat decesul.

Copilul s-a născut prematur şi era extrem de fragil. Medicii au făcut tot posibilul să îl ţină în viaţă, după ce ar fi înghiţit multă apă.

Din păcate, micuţul nu a supravieţuit. Avea doar o lună şi jumătate.

Părinţii acuză preotul

Părinţii acuză preotul că nu ar fi ţinut cont că micuţul plângea în acele momente şi l-a băgat de trei ori în apă. Medicii spun că bebeluşul ar fi înghiţit multă apă. 

Reprezentanţii Bisercii Ortodoxe Române spun că tehnica botezului nu ar trebui să pună în pericol viaţa bebeluşilor, dacă preotul respectă întocmai tehnica botezului. 

"Este, fără îndoială, un caz tragic, un caz care va trebui să fie anchetat. Să nu ne imaginăm că un copil poate fi introdus în apă fără acoperirea nărilor, a gurii şi a urechilor. 

BOR, despre botez: E o tehnică pe care un preot experimentat o foloseşte întotdeauna

Există o tehnică pe care un preot experimentat o foloseşte întotdeauna. Aşa se oficiază un botez cu maximă grijă", a spus Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, luni, la Antena 3.

Tatăl micuţului a povestit că după cea de-a treia scufundare, copilului a început să îi curgă sânge din nas. La sosirea Ambulanţei, bebeluşul era deja în stop cardio-respirator. 

Incidentul a avut loc duminică, la Suceava, chiar la slujba de botez. Bebeluşul a fost resuscitat chiar în biserică, după ce a fost scufundat de preot în cristelniţă. Copilul a fost readus la viaţă, însă starea sa era foarte gravă.

Cum s-a întâmplat totul

Totul s-a întâmplat la biserica "Constantin şi Elena" din Suceava. În momentul în care bebeluşul urma să fie botezat efectiv, respectiv udat cu apa din cristelniţă, preotul l-a scufundat, aşa cum e tradiţia, de mai multe ori în apă, astfel că acesta a aspirat foarte multă apă.

Potrivit unor surse din biserică, copilul a plâns atunci când a fost scos din cristelniţă, iar probleme au apărut în momentul în care preotul îl dădea cu mir.

Familia s-a speriat în momentul în care copilul nu a mai plâns, nu a tuşit şi nici nu a mai respirat, după ce a fost scos de preot din cristelniţă. Speriaţi, oamenii au sunat la numărul de urgenţă 112.

La faţa locului a intervenit un echipaj SMURD. La sosirea medicilor, bebeluşul era în stop cardio-respirator, astfel că medicii au fost nevoiţi să îl resusciteze.

Bebeluş resuscitat în biserică, după botez, în Suceava

După câteva minute de manevre de resuscitare, medicii au reuşit să facă inima copilului să bată din nou, notează obiectivdesuceava.ro.

Micuţul a fost transportat de urgenţă la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, acolo unde a fost internat pe Secţia de Terapie Intensivă.

În ciuda faptului că a fost readus la viaţă, medicii spuneau de ieri că perioada următoare este critică.

CTP, revoltat: Ritualul botezului - o stupizenie, ar trebui schimbat

Gazetarul Cristian Tudor Popescu se arată revoltat de explicaţiile oficialilor Bisericii, în cazul bebeluşului din Suceava mort în urma scufundării în cristelniţă la botez şi spune că ritualul acesta ar trebui schimbat.

CTP critică dur Arhiepiscopia Sucevei, pentru discursul transmis după decesul copilului. Preoţii arată că Dumnezeu decide dacă un om moare timpuriu, pentru a nu fi privat de darurile vieții, însă jurnalistul arată că aceeași mentalitate o regăseam la spartani sau la naziști, care doreau înlăturarea din societate a copiilor care se nășteau cu diverse afecțiuni.

Mai mult, gazetarul spune că ritualul botezului ar trebui schimbat, astfel încât acesta să nu mai pună în pericol viața nou-născuților.

Petiţie online pentru schimbarea ritualului de botez, după ce bebeluşul din Suceava scufundat în cristelniţă a murit

×
Subiecte în articol: botez schimbare ritual ÎPS Calinic
Parteneri
Horoscop 22 septembrie 2023. Scorpionii sunt orbiți de dragoste
x close