Antena 3 CNN Actualitate Zeci de români au ajutat un preot să ridice la Viena o biserică. Micul Voroneţ, loc de rugăciune pentru cei plecaţi departe de casă

Zeci de români au ajutat un preot să ridice la Viena o biserică. Micul Voroneţ, loc de rugăciune pentru cei plecaţi departe de casă

Zeci de români aflați în Austria au ajutat un preot din Bucovina să construiască Micul Voroneț, o biserică asemănătoare cu celebrul lăcaş de cult de la noi din ţară. Biserica, ridicată în inima Vienei, a devenit imediat loc de rugăciune, dar și de socializare pentru cei aflați departe de țară.

de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Mai 2023   •   11:39

Drumurile vieții l-au purtat pe Emanuel Nuțu până în Viena. A rămas acolo împreună cu soția și cei cinci copii, dar dorul de țară l-a mistuit mereu.

Preot ca și tatăl său, acesta și-a dorit să aducă o bucățică din draga lui Bucovina pe meleagurile străine.

"Îl însoțeam în mod deosebit seara, la slujbele de seară, și s-au așezat în sufletul și în mintea mea foarte multe amintiri, amintiri sfinte", povestește preotul Emanuel Nuțu.

De la aceste amintiri, în urmă cu 12 ani s-a născut ideea de a construi "micul Voroneț". Șapte ani s-au scurs până când părintele Emanuel Nuțu a reușit să pună prima cărămidă la temelia bisericii.

În tot acest timp, s-a întâlnit cu autoritățile din Viena, le-a arătat planurile sale și albume cu mănăstirea Voroneț, considerată Capela Sixtină a Estului.

"În afară de beton, care a fost comandat aici, trebuia realizat pe loc, toate celelalte materiale de construcții au venit din România. Și astfel se creează această legătură frumoasă cu țara. După ce am terminat lucrarea bisericii la roșu, atunci ne-au ajutat foarte mult mulți voluntari. Foarte mulți oameni din parohie care lucrează în diferite domenii din construcții, au venit sâmbăta", mai spune preotul Nuțu.

Cu voință și credință, dar și cu donații și un ajutor financiar din partea statului român, în anul 2020 biserica și-a deschis porțile pentru credincioși.

"Românii trăitori în diaspora au nevoie de un loc care să-i unească. Au nevoie de un loc care să le fie familiar, unde să poată să-și vorbească limba, unde să poată să-și plângă necazurile, să-și exprime bucuriile, realizările", crede părintele.

În comunitatea de români din Viena, părintele a înființat și o școală parohială pentru 100 de tineri, iar pentru copii organizează activități culturale. Totul, pentru a-i aduce mai aproape pe românii plecați peste hotare.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close