Antena 3 Actualitate Cum își vor recupera românii banii plătiți în plus la facturile greșite din noiembrie și decembrie

Cum își vor recupera românii banii plătiți în plus la facturile greșite din noiembrie și decembrie

de Adelina Miron    |    18 Ian 2022   •   18:06
Cum își vor recupera românii banii plătiți în plus la facturile greșite din noiembrie și decembrie
Sursa foto: Antena 3

Ministrul Energiei a explicat cum își vor putea recupera consumatorii banii plătiți în plus, în urma erorilor de pe facturile primite în lunile noiembrie și decembrie. Măsurile vor fi aplicate de la 1 februarie. 

Virgil Popescu a anunţat că în şedinţa de Guvern de miercuri va fi introdusă ordonanţa care prevede refacerea facturilor emise greșit, precum și neperceperea de penalităţi şi interzicerea debranşării.

„În momentul când se stornează facturile e clar că s-a dat o sumă în avans şi depinde de cât de mare este această sumă faţă de factura care va fi recalculată, dar, prin cerere la furnizor, trebuie să primească în termen de 5 zile, dacă suma e mai mare de 100 de lei, aşa cum a spus ANRE din procedură, şi dacă este sub 100 de lei se reduce din factură", a declarat Virgil Popescu.

Luni seara, premierul Nicolae Ciucă a anunțat, după ședința coaliției, că toate facturile greșite vor fi refăcute. Consumatorii nu vor fi debranşaţi și nu vor plăti penalități.

”Va fi o reducere foarte mare”, a mai precizat Virgil Popescu.

„Lucrurile sunt foarte simple în urma procedurii de aseară. Practic, niciun român nu va plăti dacă va consuma mai mult de 500 de kWh că s-a mărit plaja de consum de la 300 la 500 de kWh, niciun român nu va plăti mai mult de 80 de bani pe kWh şi cei care consumă până în 500 de kWh vor plăti fix 68 de bani pe kWh. Deci, lucrurile sunt simple. Va fi o reducere foarte mare. Nu veţi mai vedea facturi de genul cum aţi văzut la energie electrică şi la gaze naturale. Vorbim de 31 de bani la gaze naturale.

Dacă consumă peste 1.500 în cele 5 luni de zile, deci vorbim şi de o creştere a consumului la gaze naturale de la 1.000 pe perioada de cinci luni de zile la 1.500 de metri cubi şi ajunge la cei care consumă la această plajă la 22 de bani pe kWh. Deci vorbim de reduceri simţitoare ale facturii, acum fiecare cât consumă. (...) La gaze, practic se reduce preţul gazelor, va fi absolut pentru toată lumea care se încadrează în acea plajă de consum de 125 MW - 0,125 lei kWh", a explicat ministrul Energiei.
 

×
Subiecte în articol: facturi bani romani

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close