Antena 3 CNN Actualitate România, condamnată la CEDO în cazul unui maior ucis la revoluţie

România, condamnată la CEDO în cazul unui maior ucis la revoluţie

România, condamnată la CEDO în cazul unui maior ucis la revoluţie
Sursa foto: CEDO
20 Oct 2009   •   16:29

România este nevoită să plătească despăgubiri de 25.000 de euro, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a acordat un verdict în favoarea familiei maiorului de Miliţie, Aurel Agache, care a fost ucis în decembrie 1989 de manifestanţii împotriva regiului condus de Nicolae Ceauşescu, informează Mediafax.

Oficialii CEDO au apreciat că procedura privind cazul maiorului de Miliţie, Aurel Agache, nu a fost desfăşurată cu celeritate şi diligenţă. Cazul acestuia s-a întins pe o perioadă de peste 12 ani.

Instanţa europeană a mai constatat că între anii 1994-1997, autorităţile judiciare nu au iniţat vreo procedură în acest caz, potrivit site-ului instituţiei. Cu toate că a luat în considerare contextul socio-politic de după 1989, oficialii CEDO au decis că procedura de lungă durată şi inactivitatea autorităţilor nu poate fi justificată.

La data de 22 decembrie 1989, maiorul de Miliţie Aurel Agache, în vârstă de 53 de ani, a fost ucis în faţa sediului Comitetului de Partid din Târgu-Secuiesc de către un grup de persoane care protesta faţă de regimul comunist.

În urma cercetărilor realizate la solicitarea familiei maiorului, şase dintre persoanele care l-au bătut cu bestialitate pe Agache au fost identificate. În 26 martie 2001, Curtea Supremă de Justiţie a condamnat cinci bărbaţi din Tîrgu-Secuiesc la pedepse cuprinse între trei şi şapte ani de închisoare. În 20 martie 2002, preşedintele Ion Iliescu a graţiat restul rămas neexecutat din pedeapsa cu închisoarea pronunţată în cazul unuia dintre agresori.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: CEDO România revolutie despagubiri
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close