Antena 3 CNN Actualitate Românii vor avea iodură de potasiu! O companie de importanță strategică pentru România a început distribuția

Românii vor avea iodură de potasiu! O companie de importanță strategică pentru România a început distribuția

Aproximativ 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu 65 mg, fabricate de Antibiotice Iași, vor ajunge în cursul acestei săptămâni către toate cele 42 de Direcții de Sănătate Publică din țară.

Românii vor avea iodură de potasiu! O companie de importanță strategică pentru România a început distribuția
Sursa foto: bzi.ro
de Claudia Popovici    |    22 Mar 2022   •   16:35

În data de 21 martie 2022 a început distribuția iodurii de potasiu fabricată de Antibiotice Iași, companie de importanță strategică pentru România.

Mașinile de transport ale companiei, încărcate cu cele 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu 65 mg, vor distribui acest medicament pe parcursul întregii săptămâni către toate cele 42 de Direcții de Sănătate Publică din țară.

Astfel, în data de 28 martie, toate comprimatele de iodură de potasiu se vor afla în depozitele DSP-urilor.

Producția iodurii de potasiu de către Antibiotice Iași a început în data de 8 martie la solicitarea Ministerului Sănătății și a Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale și a continuat fără întrerupere până la data de 20 martie când a fost finalizată fabricația tuturor celor 30 milioane de comprimate necesare pentru acoperirea nevoilor tuturor românilor în eventualitatea unei situații speciale.

Timp de 13 zile, angajații Antibiotice au lucrat în trei ture, 24h/zi, pentru a produce iodura de potasiu în cel mai scurt timp, notează Mediafax. 

Numărul de angajați din cadrul secției Comprimate, unde s-a produs iodura de potasiu, a fost suplimentat cu angajați cu job-uri similare, transferați de pe alte fluxuri de fabricație ale făbricii pentru a determina accelerarea procesului de producție.

Cât de rapid trebuie să luăm iod în caz de accident nuclear. Dr. Țincu: ”Excesul duce la apariţia de cancer”

Medicii recunosc faptul că această situaţie se bazează pe o explicație ştiinţifică. "Şi anume, există un izotop radioactiv, iod 131, care se eliberează odată cu aceste accidente nucleare, iar el se va acumula la nivelul glandei tiroide.

Acest lucru poate duce la apariţia unor forme de cancer, în special pe zona tiroidiană, după un eveniment nuclear", a explicat dr. Radu Ţincu, medic toxicolog, marţi, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

De ce trebuie sa luăm iod în caz de accident nuclear? 

"Pentru că trebuie să se realizeze o competiție între iodul radioactiv 131 şi iodul pe care noi îl administrăm. 

În acest fel, iodul din pastile va bloca metabolizarea iodului radioactiv la nivelul glandei tiroide astfel se va reduce riscul apariției unor forme de cancer", mai spune dr. Ţincu.

×
Subiecte în articol: iodura de potasiu Antibiotice Iaşi
Parteneri
"Paul de România", arestat preventiv după ce a fost prins în Malta
x close