Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Cât de rapid trebuie să luăm iod în caz de accident nuclear. Dr. Țincu: ”Excesul duce la apariţia de cancer”

Cât de rapid trebuie să luăm iod în caz de accident nuclear. Dr. Țincu: ”Excesul duce la apariţia de cancer”

S-a creat o panică vizavi de consumul de iod în ultima vreme, iar astăzi aflăm când devine periculoasă această substanță, cine nu are voie să o ia și la ce ne ajută de fapt. Toxicologul Radu Țincu ne explică toate aspectele de care trebuie să ținem cont în această situație.

Cât de rapid trebuie să luăm iod în caz de accident nuclear. Dr. Țincu: ”Excesul duce la apariţia de cancer”
Sursa foto: colaj Antena 3/pixabay.com
15 Mar 2022   •   10:39

Războiul din Ucraina a mai adus cu el şi teama din ultimele zile cu privire la iod, generată de riscul unui accident nuclear.

Medicii recunosc faptul că această situaţie se bazează pe o explicaţie ştiinţifică. "Şi anume, există un izotop radioactiv, iod 131, care se elibereză odată cu aceste accidente nucleare, iar el se va acumula la nivelul glandei tiroide.

Acest lucru poate duce la apariţia unor forme de cancer, în special pe zona tiroidiană, după un eveniment nuclear", a explicat dr. Radu Ţincu, medic toxicolog, marţi, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

De ce trebuie sa luăm iod în caz de accident nuclear? 

"Pentru că trebuie să se realizeze o competiţie între iodul radioactiv 131 şi iodul pe care noi îl administrăm. 

În acest fel, iodul din pastile va bloca metabolizarea iodului radioactiv la nivelul glandei tiroide astfel se va reduce riscul apariţiei unor forme de cancer", mai spune dr. Ţincu.

De ce nu e bine să luăm iod ca măsură de prevenţie

Totuşi, iodul nu trebuie administrat, în niciun caz, în mod preventiv, atenţionează specialiştii.

Nu există niciun studiu care să dovedească faptul că administrarea iodului preventiv scade riscul de acumulare a celui radioactiv, asigură medicul Radu Ţincu.

"Este normal să luăm iodul atunci când există izotopul 131, ca să existe o competiţie între cei doi", punctează medicul toxicolog.

Cât de rapid trebuie să luăm iod în caz de accident nuclear

În caz de incident nuclear, administrarea de iod trebuie să se facă în primele ore după acel accident. 

Cu cât se administreză mai repede, cu atât se ve reduce foarte mult metabolizarea celui radioactiv. 

"Administrarea de iod în primele 1-4 ore după incidentul nuclear va duce la o reducere cu 90% a metabolizării izotopului radioactiv", spune dr. Ţincu.

Pericolul iodului în cazul consumului fără prescripţie medicală

"Administrarea preventivă de iod, pe lângă faptul că nu le oferă niciun fel de protecţie, le poate produce o serie de dereglări hormonale, în special în zona tiroidiană.

Dacă îl administrăm, el va fi folosit de glanda tiroidă să sintetizeze hormoni tiroidieni, astfel încât există riscul apariţiei unei hiperfuncţii tiroidiene cu hipertiroidie, hormoni tiroidieni în exces care vor deregla funcţionarea întregului organism.

Apoi, poate apărea dereglare cardiacă, tahicardie, dereglarea metabolismului, persoanele respective nu vor mai avea poftă de mâncare sau apare scădere ponderală, oamenii nu se vor mai putea adapta la caldură. 

La nivel cerebral, vor fi irascibili, vor avea insomnie, o stare generală de tensiune, de anxietate, toate acestea fiind generate de excesul de hormoni tiroidieni.

De asemenea, pot să apară forme de tiroidită autoimună din cauza excesului de iod.

Deci, trebuie să fim extrem de precauţi, să înţelegem că administrarea de iodură de potasiu se realizează doar în contextul unui accident nuclear şi doar la recomandarea medicală prin instituţiile statului care vor distribui aceste capsule", a detaliat medicul.

Bolile care nu ne permit administrarea de iod

Persoanele care au disfuncţie tiroidiană trebuie să se consulte cu medicul endocrinolog înainte de începerea tratamentului cu iodură de potasiu. 

Apoi, persoanele cu probleme cardiace au şi ele nevoie de sfatul medicului.

Ce e important să ştim în caz de accident nuclear

"Depinde şi de locul în care se produce accidentul nuclear, de unda de şoc.

Pe de altă parte, după o perioadă de 9-10 săptămâni de la incidentul respectiv, apar radiaţiile ionizante care nu pot fi contracarate cu suplimentarea de iod.

Apoi, iodul din capsule reuşeşte să antagonizeze doar iodul 131 şi să protejeze doar glanda tiroidă, nu reuşeşte să elimine toţi ceilalţi izotopi radioactivi sau să protejeze celelalte organe.

Astfel că, această panică de a cumpăra pastile de iod va pune o presiune foarte mare pe linia de producţie.

Nu trebuie să epuizăm stocurile de antidot înainte să avem nevoie de el, pentru că este foarte posibil ca în momentul în care avem nevoie, să nu avem suficient, deci trebuie să fim raţionali", este îndemnul făcut de medicul Radu Ţincu.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close