Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Probleme la Institutul Parhon. Curtea de Conturi a găsit mai multe probleme

Probleme la Institutul Parhon. Curtea de Conturi a găsit mai multe probleme

Probleme la Institutul Parhon. Curtea de Conturi a găsit mai multe probleme
11 Ian 2018   •   17:44

Institutul Parhon din București a intrat în vizorul Curții de Conturi. Mai precis activitatea desfășurată la această instituție medicală în perioada 2014-2016. Un audit financiar realizat de inspectorii Curții în perioada 10 octombrie-5 decembrie 2017 a scos la iveală mai multe probleme, se arată într-un comunicat de presă.

Printre neregulile depistate de echipa de auditori se numără neefectuarea recepției finale la termenul prevăzut de cadrul legal, ca urmare a derulării obiectivului de investiții „lucrări de consolidare și modernizare corp G Policlinică de către institut, lucrări finanțate de la bugetul de stat, precum și majorarea eronată a valorii clădirii cu suma de 1.418.340 lei fără documente justificative (proces verbal de recepție finală).

De asemenea, echipa de control a constatat neînregistrarea în evidența contabilă a proiectelor de cercetare finanțate din fonduri publice, în valoare estimată de 561.732 lei;

Controlul a evidențiat și înregistrarea nejustificată a cheltuielilor cu amortizarea mijloacelor fixe, în sumă de 411.421 lei, fără respectarea legislației care prevede că amortizarea poate fi calculată numai după punerea în funcțiune a aparaturii medicale achiziționate. În anii 2014 și 2015 a fost achiziționată aparatura medicală pentru dotarea blocului operator nou înființat în cadrul Institutului. Aparatura nu a fost utilizată în scopul pentru care a fost achiziționată, iar termenul de garanție a expirat în anul 2016. Cu toate acestea, au fost înregistrate cheltuieli cu amortizarea aparaturii. Nici în acest moment blocul operator nou nu este dat în folosință, deoarece dotările sunt incomplete. Acest lucru aduce prejudicii majore în bugetul spitalului cât și crește timpul de așteptare pentru pacienții programați la operație. Actuala conducere a Institutului a făcut demersurile necesare pentru a urgenta darea în folosință a blocului operator.

„Am pregătit un plan de măsuri a cărui punere în aplicare va duce la îmbunătățirea condițiilor oferite pacienților noștri. În primul rând, este necesar să angajăm personal în secțiile care au în prezent deficit de medici și asistenți medicali. O altă prioritate o reprezintă expertizarea tehnică structurală, auditul energetic, documentațiile de avizare a lucrărilor de intervenție pe fiecare corp de clădire care necesită lucrări, toate acestea urmate de reabilitarea și dotarea cu echipamente a acestor secții aflate astăzi într-o stare mai mult sau mai puțin avansată de degradare. Îmi doresc ca acest Institut să devină o unitate medicală de top. Însă, înainte de toate, aștept ca în urma controalelor ce vor fi realizate de Ministerul Sănătății și Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București să stabilească foarte clar care este situația reală a Institutului Parhon”, a mai declarat ec. Carmen Simona Hirtea, mamanagerul interimar.

×
Subiecte în articol: Curtea de Conturi
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close