Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Alertă de malarie severă la români care au fost în Zanzibar. Atenționarea medicilor infecționiști

Alertă de malarie severă la români care au fost în Zanzibar. Atenționarea medicilor infecționiști

Medicii infecționiști trag un semnal de alarmă. Au fost înregistrate mai multe cazuri de malarie severă la români care s-au întors recent din Zanzibar.

Alertă de malarie severă la români care au fost în Zanzibar. Atenționarea medicilor infecționiști
Sursa foto: Gettyimages
de Ioana Mircea    |    30 Ian 2024   •   14:40

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale "Dr. Victor Babeș” din București s-au înregistrat, în ultima lună, patru cazuri de malarie severă, la pacienți care au călătorit recent în Zanzibar.

În acest caz, medicii infecționiști atrag atenția asupra importanței realizării tratamentului profilactic împotriva malariei, precum și a altor boli specifice, atunci când sunt programate călătorii în zone endemice.

Citește și: Alertă de botulism în România | Dr. Tudor Ciuhodaru: "Toxina botulinică este letală. Cei patru D vă pot salva viața"

Specialiștii lansează, astfel, un apel către publicul larg, subliniind importanța informării medicale corespunzătoare în legătură cu călătoriile spre anumite destinații turistice. De asemenea, agențiile de turism sunt îndemnate să îndrume turiștii către cabinetele medicale specializate în boli infecțioase și medicina călătoriei, pentru a obține informațiile medicale necesare înainte de plecarea în călătorie.

"Pentru turiștii care călătoresc în destinații ce sunt considerate zone endemice de malarie, recomandăm în primul rând prezentarea la medicul specialist de boli infecțioase și, dacă destinația o impune, administrarea unui tratament profilactic atât contra malariei, cât și a altor afecțiuni specifice zonelor respective, care se pot preveni”, a declarat prof. univ. dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale "Dr. Victor Babeș”, în cadrul unui comunicat de presă.

Simptome malarie

Semnele și simptomele malariei pot include: febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, diaree precum și alte manifestări.

Specialiștii afirmă că diagnosticul malariei se realizează în urma unor analize specifice ale sângelui care se fac în unități medicale specializate.

Este esențial ca pacienții să se prezinte la medic imediat ce apar primele semne, pentru a beneficia de un diagnostic precis și pentru a iniția rapid tratamentul specific, potrivit unui comunicat de presă transmis de Societatea Română de Boli Tropicale și Medicina Călătoriei.

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close