Top 10 alimente care ”taie” foamea

28 Ian 2016   •   12:26
Top 10 alimente care ”taie” foamea Foto: freeimages.com/ Antti Simonen
Foamea este o nevoie naturală, însă apetitul este o poftă, nu o necesitate și de aceea tendințele actuale promovează alimentele care au abilitatea de a produce senzația de sațietate și de a întârzia senzația de foame, spune nutriționistul Lygia Alexandrescu, potrivit agerpres.ro.
 
Potrivit acesteia, ovăzul, nucile, semințele de in, somonul, apa, ceaiul verde, albușul de ou, tofu natural, varza și merele sunt astfel de alimente.
 
"Fie sub formă de germeni deshidratați, fie fiert, ovăzul este un aliment cu indice glicemic scăzut, ce are calitatea de a crea senzație de sațietate pe o perioadă îndelungată. El conține fibre insolubile, care își măresc volumul în urma ingerării, favorizează instalarea senzației de sațietate pentru mai mult timp, fiind asftel un aliat de nădejde în dieta de slăbire și în menținerea greutății", susține Alexandrescu.
 
De asemenea, nucile sunt sursă de proteine, grăsimi nesaturate, acizi grași omega 3 și micronutrienți și conțin acizi grași polinesaturați care stimulează formarea celor doi hormoni inhibitori de apetit: grelina și peptida YY. Acești hormoni joacă un rol major în transmiterea către creier a mesajului de sațietate.
 
"Uleiul de in este produsul cel mai cunoscut al acestei plante, însă semințele crude de in sunt recunoscute pentru rolul lor de inhibitor de apetit. Acest lucru se datorează prezenței în compoziția semințelor a acizilor grași esențiali omega 3 și a unei mari cantități de fibre. Ambele au rolul de a diminua creșterile nivelului glicemiei și deci țin sub control senzația de foame", a explicat nutriționistul.
 
Potrivit Lygiei Alexandrescu, somonul gătit dietetic poate ajuta la reducerea cantității de alimente consumate la o masă principală datorită cantității mari de proteine existente în compoziția sa, alături de acizii grași esențiali omega 3, ambele grupe de nutrienți fiind responsabile de instalarea rapidă și pentru o mai lungă perioadă a senzației de sațietate.
 
"Apa este un termen esențial în ecuația sațietății. În momentul în care organismul este deshidratat, creierul îi transmite adeseori organismului mesajul senzației de foame și nu de sete. De asemenea, deshidratarea induce nevoia de a mânca pentru re-energizarea rapidă a organismului. Hidratarea completă și continuă asigura controlul apetitului", a arătat Alexandrescu.
 
Și ceaiul verde este un aliat important în timpul unei diete de slăbire, datorită conținutului său crescut de leptine. Leptina este un hormon responsabil de reglarea aportului și consumului energetic zilnic, a apetitului și a metabolismului unei persone. Componentele active ale ceaiului verde îi transmit creierului senzația de sațietate, motiv pentru care este recomandat înaintea meselor principale.
 
Lygia Alexandrescu precizează că un consum ponderat de albuș de ou reduce apetitul. "Acest aspect se datorează mai ales receptorilor de opioizi, stimulați de unii aminoacizi prezenți în albușul de ou. În plus, histidina și acidul glutamic facilitează absorbția optimă de potasiu și clor în celulele centrilor nervoși ai percepției senzațiilor plăcute. Este favorizată astfel instalarea unei stări de bine, esențială pentru combaterea alimentației excesive", a explicat nutriționistul.
 
Tofu natural este un alt aliment din aceeași categorie. "Soia a constituit încă din cele mai vechi timpuri o sursă esențială de proteine pentru popoarele asiatice. Izoflavonele conținute în soia au un rol antioxidant important, dar reglează și apetitul. Acest beneficiu este oferit de genisteină, o izoflavonoidă care s-a dovedit a inhiba apetitul și de limita cantitatea de alimente consumate la o masă", menționează nutriționistul.
 
Totodată, varza produce senzație de sațietate pe o perioadă îndelungată datorită compoziției sale complexe. Este bogată în fibre, săracă în calorii, bogată în vitamina C și o sursă foarte bună de magneziu, calciu, proteine, bioflavonoide, potasiu, acid folic și vitamine B și are calitatea de a limita porțiile de alimente la mesele la care este ingerată, în special în stare crudă.
 
Și merele, care sunt fructe alcaline, conțin o mare cantitate de fibre solubile și insolubile, zaharuri naturale, vitamina C, beta-caroten (dacă se consumă și coajă), potasiu. De asemenea, merele conțin o cantitate semnificativă de pectine, carbohidrați care controlează centrul foamei.
 

x close