Antena 3 CNN Actualitate Sănătate ANTENA3.RO LIVE. Dr. Cornel Lungu, despre metode noi de diagnosticare și tratamente mai ușoare

ANTENA3.RO LIVE. Dr. Cornel Lungu, despre metode noi de diagnosticare și tratamente mai ușoare

ANTENA3.RO LIVE. Dr. Cornel Lungu, despre metode noi de diagnosticare și tratamente mai ușoare
18 Ian 2019   •   20:00

Iarna nu-i ca vara, așa cum bine a spus cine a spus. Astfel că suntem în perioada căzăturilor la ski, patinoar sau, de ce nu, în fața blocului.

Joi, vorbim despre o altă metodă de diagnosticare în afara de complet-inconfortabilul RMN, despre o altă metodă de tratare a nodulilor la tiroidă sau la sân, în afara celor clasice. Și, în general, vorbim despre tehnologii de ultimă oră și tratamente mai ușoare, cu doctorul Cornel Lungu, specializat în ecoterapie. 

Ecografia vasculară scheletală

„Sunt imagini uneori mai bune decât la RMN. Când un pacient vine cu traumatism, se încearcă trimiterea lui către o ecografie vascular-scheletală. Este mai greu de suportat RMN. Putem avea leziuni de tendoane, complete sau incomplete. În acest caz, ecografia vasculară scheletală ne arată și locul leziunii și cât este ea de serioasă. Orientează tratamentul. Este singura metodă prin care noi putem examina în timp real pacientul, îl putem pune să se miște. Lucrul acesta nu se poate face în cazul unui RMN”.

„Au apărut aparate care studiază elastografia. Modificările tendoanelor dau și modificări ale gradului de elasticitate. Putem pune un diagnostic mult mai bun”. 

Mamografie/ecografie

„Vorbeam de superioritatea ecografiei cu elastografie. Acum, lucrurile sunt acceptate. Aceasta rezolvă 80-90% din cazuri ca și diagnostic”.

Ecoterapie

„Este o metodă prin care distrugem noduli benigni. Folosim sunete de înaltă intensitate. Metoda este foarte precistă. Ne permite să evităm structurile din jur, care sunt foarte sensibile. Este o metodă alternatică la chirurgia clasică. Nodulii mamari nu sunt considerate leziuni precanceroase și probabil că femeile preferă să mai aștepte. Există contraindicații clare. Trebuie ca nodului să fie benign de tiroidă. Este foarte aproape momentul în care se va folosi și pentru cancer. Treatăm noduli solizi. Nu tratăm nodulii calcificați. Nu tratăm nodulii cre sunt pe mijlocul tiroideri, pentru că sunt aproape de trahee”.

„Se face sedare intravenoasă. Se face punct cu punct, până se termină de „bombardat” tot modului. Este singura metodă total neinvazive. După două ore în care este monitorizat, pacientul își poate relua activitate”. 

„Nodulii nu se topesc și nu dispar. Ei scad în volum. Rata de succes a fost foarte mare. Este la fel cu ceea ce comunică colegii noștri din străinătate. Nu există o metodă care să garanteze 100% succesul. Totuși, trebuie să spun că în toate cazurile am avut succes”.

„Am tratat noduli foarte mari. Nu există o limită impusă de autorii metodei. La o lună de la tratament, nodulul a dat înapoi”.

„Au venit cu noduli în regiunea gâtului, dar nu țineau de tiroidă. Au fost persoane care au încercat să ne convingă să tratăm și cancer. În rest, pacienții vin foarte bine informați”.

„Fuga de operație”

„Operația de tiroidă este una destul de serioasă. Este o zonă foarte bine vascularizată. Operația implică destul de mutle riscuri. Nu cred că la asta se gândesc pacienții. Le e frică de anestezie generală”. 

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

 

×
Parteneri
Vremea se răceşte brusc în România. Zonele vizate de alerta ANM
x close