Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Avionul speranței, care a salvat în 4 ani peste 700 de copiii cu malformații grave, ce în țară nu au primit nicio șansă la viață

Avionul speranței, care a salvat în 4 ani peste 700 de copiii cu malformații grave, ce în țară nu au primit nicio șansă la viață

Orice boală gravă poate învinsă dacă oriunde pe pământ există o şansă. Ca să o atingi ai nevoie de avionul speranţei. În ultimii 4 ani aeronava a zburat de 200 de ori de la cer şi înapoi pentru a le oferi dreptul la viaţă copiilor cu malformații cardiace, pulmonare, neurologice sau oncologice.

de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Apr 2024   •   16:47

Peste 700 de astfel de copii au fost trataţi în străinătate cu ajutorul zborurilor organizate de Asociaţia Blondie. Un ONG care nu acceptă niciun refuz şi care face minuni acolo unde sistemul medical românesc este neputincios.

Speranţa şi frica au dus o luptă permanentă în sufletul acestei mame. Când a aflat că fetiţa ei de 2 ani poate fi salvată doar în străinătate, a simţit că lumea s-a oprit în loc. Un avion al sperenţei s-a oprit însă în cel mai greu moment al vieţii ei. 

”Dacă acest zbor nu era, din păcate, nici fetița mea nu mai era. (n.r. - Am simțit) Multă disperarea în primul rând, neputință, te simți mic pentru că nu-ți poți ajuta copilul, frustrare, furie, foarte multe sentimente amestecate”, a spus Adriana Crăciun, mama Ioanei, copil cu neuroblastom, transportat pentru operație la Bologna.

Asociaţia Blondie se luptă de 4 ani pentru a transforma din imposibil o normalitate pentru toţi copii cu afecţiuni grave. Asociaţia va avea la jumătatea anului prima ambulanţă aeriană. 

”Va fi un avion care va putea transporta și nou-născuți, și copii, și adulți, va putea face orice procedură se poate face pe pământ, inclusiv plămâni artificiali. Și asta pentru că nu e voie să existe o situație medicală pentru care să se poată rezolva totul în altă parte, dar să nu poți să faci în timpul transportului același lucru pe care îl faci pe pământ.

Categoric costurile vor fi mai mici, în momentul ăsta, noi plătim și 7000 de euro, o oră de zbor. Vom ajunge undeva la 2000-2500 de euro sau chiar mai puțin”, a explicat Adelina Toncean de la Asociația Blondie.

Peste 700 de copii, cei mai mulţi sub 1 an, au fost trataţi în spitalele din străinătate cu ajutorul zborurilor organizate de Asociaţia Blondie.

Printre micuţii luptători care au urcat în cursa pentru viaţă se află şi Medeea, care a zburat anul trecut. Medeea a avut o afecțiune cardiacă gravă și a fost salvată la Milano, după ce a zburat până la cer și înapoi.

Avionul speranței a salvat în 4 ani peste 700 de copiii care în țară nu au primit nicio șansă la viață. 

Iar avionul speranţei a ajuns de cele mai multe ori în spitalele din Italia sau Germania. 

Zborurile medicale nu ar fi fost însă posibile fără medicul Cătălin Cîrstoveanu care a însoţit peste 600 de copii. 

În 4 ani, Asociaţia Blondie a spus de fiecare dată DA  Toată călătoria pentru viaţă a pornit de la Cristi, alintat ”Blondie", un băieţel singur într-un spital din Constanţa pentru care nu s-a mai putut face nimic.

×
Subiecte în articol: zbor avion
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close