x close

Boli grave ascunse de banala anemie. Cât de lungă e calea până la ciroză sau leucemie

de D.G.    |    08 Aug 2017   •   10:27
Boli grave ascunse de banala anemie. Cât de lungă e calea până la ciroză sau leucemie 817 foto: Pixabay.com

Dacă sunteți palizi, aveți dureri de cap, o stare permanentă de oboseală, lipsă de energie, chiar dacă ați dormit suficient, e posibil să aveți anemie. De obicei, boala e cauzată de lipsa fierului în organism, însă poate fi și un simptom al unor afecțiuni mai grave

Anemia este o scădere a concentraţiei de hemoglobină din sângele sub 12 g/100 ml la femeie sau 13 g/100 ml la bărbat. Hemoglobina este o proteină complexă (care conţine fier) ce reprezintă cea mai importantă componentă a globulelor roşii din sânge numite hematii sau eritrocite.

Anemia apare de regulă din cauza lipsei fierului (mai ales la copii), și se manifestă printre altele cu mâini și picioare reci sau amorțite și temperatură scăzută a corpului. De asemenea, anemicii au și simptome cardiace: aritmie, scurtarea respirației și durere în piept. Leny Caban, medic primar hematologie clinică la Institutul Clinic Fundeni, vorbeşte despre cele mai frecvente afecţiuni grave care cauzează anemie:

1. Leucemii. Acestea sunt de fapt un grup de afecțiuni hematologice, caracterizate prin proliferarea malignă a leucocitelor, adică a globulelor albe, în măduva osoasă, acolo unde globulele albe sunt produse.

Continuarea, pe doctorulzilei.ro.

Citeşte mai multe despre:

anemie ciroza leucemie
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati