Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cea mai călduroasă zi din acest an în România. Ponturi de la medici: ce să nu facem sub nicio formă ziua

Cea mai călduroasă zi din acest an în România. Ponturi de la medici: ce să nu facem sub nicio formă ziua

În mod paradoxal, mai bine de jumătate de ţară intră de la ora 11 sub cod galben de instabilitate atmosferică.

Cea mai călduroasă zi din acest an în România. Ponturi de la medici: ce să nu facem sub nicio formă ziua
de Andreea Cigolea    |    21 Iun 2022   •   11:55

Aproape toata tara se topeste la temperaturi caniculare. La ora prânzului în Bucureşti vor fi 35 de grade la umbra.

Temperatura resimţită va fi mult mai mare, chiar de 40 de grade. Temperaturile rămân neschimbate pe tot parcursul săptămânii chiar dacă meteorologii anunță că în anumite zone ale țării, pe la jumătatea săptămânii, temperaturile vor mai scădea un pic, de joi acestea vor crește simțitor și vor atinge pragul de caniculă, cu maxime de peste 35 de grade Celsius.

”Dacă ar fi să comparăm cu anul 2021, ultima decadă a lunii iunie 2021 a adus primul cod roșu de caniculă pentru șapte județe din partea de vest și nord vest a țării", a anunțat Elena Mateescu directorul ANM.

Este cea mai călduroasă zi din acest an

Evitaţi să ieşiti la orele amiezii, purtaţi haine uşoare, de culoare deschisă şi protejaţi-vă capul şi ochii.

Purtaţi pălării şi tot ce vă poate proteja de soare. De asemenea, nu uitaţi să vă hidrataţi. Nu uitaţi, de asemenea, să evitați alcoolul şi cafeaua în această perioadă- sunt sfaturile medicilor.

”Pacienții cu boli de inima: insuficienta cardiaca, infarct, hipertensiune, trebuie să aibă mare grija mai ales că medicamentele de inima pot interfera cu căldură.

Unele elimină excesul de apă, diureticele, pacienții trasnspiră în plus fata de transpirația prin căldură. Pe lângă deshidratare pot apărea: leșin, amețeli, palpitații, inima să bata mult mai repede, senzația de leșin și dureri musculare, dureri cap și pierderea cunoștinței atunci când trebuia apelat medicul, erupții cutanate.

Hipertensiunea trebuie foarte bine manageriată în contextul în care scăderea bruscă a tensiunii și îngroșarea sângelui pot provoca accident vascular cerebral.

Evităm expunerea între 11-17, ne hidratam suficient, protecția solara cu haine deschise la culoare și alimentație cu multe legume și fructe, mese mici repetate, evităm proteine și carbohidrați. Evităm efortul fizic în ore vârf!” a explicat cardiologul Alice Munteanu la Antena 3.

Căldura excesivă a afectat în ultimele zile mai multe țări din vest, printre care Spania, Franța și Statele Unite. ONU a avertizat că seceta va fi următoarea mare problemă cu care se va confrunta toată omenirea.

×
Subiecte în articol: canicula inima
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close