Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cercetare: 51 de spitale din România nu fac avorturi la cerere. 36 de spitale nu fac avorturi în timpul sărbătorilor religioase

Cercetare: 51 de spitale din România nu fac avorturi la cerere. 36 de spitale nu fac avorturi în timpul sărbătorilor religioase

Cercetare: 51 de spitale din România nu fac avorturi la cerere. 36 de spitale nu fac avorturi în timpul sărbătorilor religioase
28 Iun 2019   •   15:25

În 51 de spitale din 29 de județe ale României nu se fac avoturi la cerere, arată datele unei cercetări realizat de Centrul Filia. Potrivit cercetării realizate în perioada aprilie-mai 2019, în aproape 33% dintre spitalele care au răspuns întrebărilor, medicii nu fac avorturi la cerere.

Mai mult, în 36 de spitale din 19 județe - aproape 23% dintre cele care au răspuns - nu se fac avorturi la cerere în timpul sărbătorilor religioase. 

Rezultatele survin în condițiile în care în România, din 2011, nu mai există un program național de contracepție și planning familial care să asigure accesul gratuit la metode de contracepție. Mai mult, atragem atenția că nu există educație sexuală în școli, deși 76% dintre români consideră că ar trebui să fie predată (Barometru de Gen. România 2019), susțin cei de la Centru Filia. 

Documentarea a fost realizată pe baza unei cercetări prin apeluri telefonice.

Apelurile au fost efectuate în preajma sărbătorilor Pascale, mai puțin în județul Vaslui, unde cercetarea a fost realizată ulterior. Apelurile au fost efectuate în toate județele României și în municipiul București. În total, echipa de cercetare a contactat spitale publice din 165 de orașe plus municipiul București, spre deosebire de cercetarea din 2011 (ECPI, 2011) când au fost contactate unități medicale din 67 de unități sanitare și cea din 2013 (ECPI,2013) când au fost contactate unități medicale din 85 de unități sanitare.

Documentarea a fost realizată în perioada anterioară Paștelui, în perioada: 01.04.2019-23.04.2019. Întrebările adresate au fost: 

Se poate face o întrerupere de sarcină în această săptămâna la dumneavoastră? Dacă răspunsul era DA, atunci se întreabă: Dar săptămâna viitoare se fac? De ce este nevoie pentru a face întreruperea de sarcină?

Dacă răspunsul este NU, atunci se întreabă: De ce nu se fac? Cum se procedează?
Când reveniți să faceți întreruperi?

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close