Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Două metode eficiente pentru a reduce anxietatea dentară în practica stomatologică

Două metode eficiente pentru a reduce anxietatea dentară în practica stomatologică

Menținerea sănătății dentare este importantă pentru persoanele de toate vârstele. Unii oameni însă, deși sunt conștienți de asta, pot trăi stări de anxietate când vine vorba de a merge la stomatolog.

Două metode eficiente pentru a reduce anxietatea dentară în practica stomatologică
de Georgiana Adam    |    28 Apr 2021   •   10:42

Asta se întâmplă din cauza stresului acumulat însă, în prezent, această stare poate fi eliminată rapid, prin progresele moderne ce au făcut ca stomatologia să devină mult mai confortabilă pentru pacienți, indiferent de vârsta lor.

Oamenii merg la dentist pentru a-și îmbunătăți zâmbetul și sănătatea danturii, aleg clinici în care pot găsi modalități de tratament de a elimina defectele de sănătate orală și de a se simți confortabili în timpul aplicării acestora. Aceștia apelează la proceduri diferite, dintre care cele mai populare în prezent sunt:

  • Albirea dinților, ortondonție

  • Remodelarea dinților, implanturile dentare

  • Tratamente speciale pentru carii

  • Sigilări dentare, aplicarea de coroane dentare și altele.

1. Procedura de inhalosedare

În țara noastră, există doar câteva clinici medicale dentare care folosesc tehnica de inhalosedare, cum este de exemplu cabinetul stomatologic pentru copii și adulți KopfZeit. În Statele Unite ale Americii, peste 90% dintre medicii stomatologi folosesc această metodă în mod obișnuit.

Tehnica este simplă și implică administrarea unui amestec de gaze – oxigen și peroxid de azot – prin respirație, prin intermediul unei măști nazale, speciale, care are un aspect ce provoacă zâmbete la copii.

Prin această procedură se obțin mai multe avantaje:

  • Se induce o stare de confort și relaxare

  • Se elimină stresul și anxietatea dentară

  • Se pot realiza, fără disconfort, tratamente stomatologice diferite.

Tehnica de inhalosedare nu are nicio legătură cu anestezia generală. Pacientul va putea rămâne treaz în timpul tratamentului dentar și va putea interacționa cu medicul stomatolog.

După ce inhalarea se termină, el va reveni la starea sa inițială în doar câteva minute. Se va simți bine, va putea să conducă și mașina.

Inhalosedarea nu se aplică femeilor însărcinate, persoanelor care respiră greu pe nas, pacienților cu afecțiuni pulmonare sau emfizem pulmonar.

Când vine vorba de copii, această tehnică poate ajuta foarte mult în timpul tratamentelor dentare, prin care aceștia își vor păstra dantura frumoasă, zâmbetul încrezător și sănătos. Copiii trebuie învățați de mici să aibă grijă de dinții și gingiile lor, să meargă la dentist, să știe că întreținerea sănătății orale este la fel de importantă ca gestionarea stării generale de sănătate.

2. Hipnodonția – utilizarea hipnozei în practica dentară

Această practică medicală, despre care probabil unii români nu au auzit, a avut deja recenzii pozitive de la pacienți. Ea are rolul de a elimina stresul, frica și anxietatea dentară, de a oferi pacienților confortul necesar în timpul tratamentelor dentare, considerate de ei drept fiind mai complicate.

Prin aplicarea tehnicilor de hipnoză în stomatologie, la probleme dentare, se pot obține mari avantaje:

  • Se reduce percepția asupra disconfortului în timpul procedurilor dentare

  • Se scapă de frică și anxietate

  • Se reduce salivația

  • Se pot realiza anumite tratamente mai simple, fără anestezie

  • Se pot preveni comportamente distructive sau ameliora simptomele unor afecțiuni, cum ar fi bălbâitul și bruxismul.

În această procedură, pacientul se va simți mult mai confortabil la dentist, în timpul tratamentelor stomatologice aplicate. Medicul va iniția o stare de calm în mintea pacientului, aplicând o procedură numită inducție hipnotică, prin care el se va relaxa și va scăpa de frica și anxietatea dentară.

Cei care au o problemă cu acest concept de hipnoză, deoarece nu l-au experimentat vreodată, îl pot vedea ca o stare de recreere și eliminare a stresului.

Conform unui studiu de pe NCBI, privind hipnodonția, mai mult de 90% dintre pacienți au avut păreri pozitive față de hipnoză. Concluzia experților a fost că hipnoza este benefică și de natură neinvazivă și poate fi folosită ca intervenție adjuvantă pentru a reduce anxietatea la pacienți.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close