Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Face ravagii în creier, chiar și după vindecare. Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Nu vreau să sperii pe nimeni, dar e real”

Face ravagii în creier, chiar și după vindecare. Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Nu vreau să sperii pe nimeni, dar e real”

Pare că nu se mai termină, oamenii aproape că au devenit cam refractari când aud și acum de COVID, dar virusul poate lăsa urme adânci la nivelul creierului, atenționează neurologii.

Face ravagii în creier, chiar și după vindecare. Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Nu vreau să sperii pe nimeni, dar e real”
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    18 Iul 2022   •   22:00

Suntem puși în fața unui nou val COVID, boala care poate lăsa urme nedorite asupra creierului, însă există portițe prin care măcar ne putem detașa de această presiune, spune prof. dr. Vlad Ciurea.

”Sunt trei răspunsuri. În primul rând, am să dau răspunsul pe persoana mea: trebuie să rezistăm în fața acestui lucru. Trebuie. Michelangelo a zis dacă Dumnezeu ne-a făcut, nu ne va părăsi. 

Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Urmați sfaturile medicilor, nu ale politicienilor”

În al doilea rând, ca să fim sănătoși trebuie să urmăm sfaturile specialiștilor, nu ale politicienilor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Și în al treilea rând, în apropierea noastră se află niște înțelepți, poporul din Israel. Ei sunt supuși asemenea unui atac și au și alte probleme. Și ei trebuie să se apere. Ce fac ei să copiem și noi, cred că nu sunt proști (...).

Deci să vedem ce fac ei, cum se apără, cum reușesc și să luăm de bună, pentru că au mai multă experiență și au doctori foarte buni și informații foarte bune, iar informația ajunge mai repede la dânșii decât la noi”, a recomandat renumitul neurochirurg Vlad Ciurea, la emisiunea Punctul de Întâlnire, de la Antena 3.

Recomandarea medicului vine după ce acesta spune că a văzut la oameni, în ultimii doi ani, efecte ale virusului Sars CoV-2 asupra creierului la care nu se aștepta.

”Formidabile efecte și multe, multe. Vă și sperii dacă vă spun: neuropatii, tremur al mâinilor, probleme cu gust și miros permanente, tulburări vizuale, tulburări de echilibru, stare de stres permanent, atac de panică, insomnii rebele. 

Care sunt efectele COVID la nivelul creierului

Sunt oameni care se trezeau noaptea și aveau gânduri... nu vreau să sperii pe nimeni. La fel, persoane care aveau un început de boală gravă, de Parkinson în debut, de exemplu, când a venit valul i-a lovit în plin și boala s-a declanșat”, a atras atenția prof. univ. dr. Vlad Ciurea.

Întrebat dacă a reușit să-și formeze o părere referitoare la acest virus și de ce lovește el atât de multe organe, specialistul spune că ideea nu este a lui, dar o susține.

”Nu este ideea mea, ea aparține domnului academician Victor Voicu, președintele secției Medicale de la Academie, care a și scris un articol. Ne-a cooptat pe mai mulți medici și am scris fiecare partea noastră. 

El a spus că este o boală pe epitelii, toate epiteliile sunt afectate: și vasculare, și cerebrale, și stomacale, și pulmonare, acolo este boala. Lupta este alta: mai bine prevenim decât s-o avem”, a concluzionat renumitul medic neurochirurg Vlad Ciurea.

Băutura care îți ia oboseala. Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Un pahar este suficient. E un stimulent și numai atât”

Băutura care îți ia oboseala se consumă prudent, este la îndemâna oricui, iar vara, mai ales, trebuie să fim atenți să nu depășim o anumită cantitate..

Vinul roșu, căci despre el este vorba, ne poate ajuta să scăpăm de oboseală, cu condiția să fie consumat ocazional și în cantități mici, spune prof. dr. Vlad Ciurea.

”Vinul roșu este bun când ești foarte obosit. Poți să bei un pahar de vin roșu când ești obosit și imediat îți ia oboseala. 

Altfel, vinul sau șprițul se bea cu măsură, de digestie și de plăcere, nu bei ca să te intoxici”, a recomandat prof. univ. dr. Vlad Ciurea, medic neurochirurg, la emisiunea Punctul de Întâlnire, de la Antena 3.

Alimentele care sunt "aur" pentru creier. Prof. dr. Vlad Ciurea ne dă lista: "E nevoie de o anumită mâncare"

Creierul, această "bijuterie" cum o numeşte cunoscutul profesor Vlad Ciurea, are nevoie de hrană bună, de calitate pentru a funcţiona optim.

Există cinci alimente sau categorii de alimente care ne ajută să punem creierul în funcţiune mai bine, spune renumitul neurochirurg.

Creierul are nevoie, aşadar, de grăsimi bune, de proteine de calitate, dar şi de un anumit condiment, cum ar fi usturoiul, pe care îl folosim adesea în bucătărie, fără să ştim, de cele mai multe ori, că ne pune "bijuteria" în funcţiune.

Cea mai bună ciocolată pentru creier. Prof. dr. Vlad Ciurea: "Celula nervoasă va fi extrem de mulțumită. Ciocolata îi dă energie"

Ciocolata, ca și cafeaua sau ceaiul verde, este bună pentru creier, spune prof. dr. Vlad Ciurea, însă trebuie atenție la sortimentul ales.

Cu alte cuvinte, nu orice ciocolată face bine la creier, chiar dacă celula nervoasă acceptă cu plăcere dulcele.

Renumitul neurochirurg Vlad Ciurea explică faptul că cea mai bună ciocolată pentru creier este cea amăruie, care este și naturală și are puțin zahăr.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close