Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Intervenție uimitoare la Spitalul Universitar de Urgență București. O pacientă de 95 de ani a reușit să scape de o tumoră gigant - FOTO

Intervenție uimitoare la Spitalul Universitar de Urgență București. O pacientă de 95 de ani a reușit să scape de o tumoră gigant - FOTO

Intervenție uimitoare la Spitalul Universitar de Urgență București. O pacientă de 95 de ani a reușit să scape de o tumoră gigant - FOTO
Sursa foto: Foto: Facebook/ Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti - SUUB
17 Iul 2019   •   20:49

Intervenție de succes la Spitalul Universitar de Urgență București. Medicii au extirpat o tumoră gigant a unei paciente de 95 de ani, la nivelul feței.

Povestea Fevroniei Breahnă a fost făcută publică de Spitalul Universitar, pe pagina oficială de Facebook.

”La cei 95 de ani, veterană de război fiind și fostă asistentă medicală, doamna Fevronia Breahnă este un pacient model al Spitalului Universitar de Urgență București. În fiecare dimineață își face patul, are grijă ca totul să fie bine aranjat în jurul ei și respectă cu strictețe indicațiile medicilor. 
-A lucrat 37 de ani ca asistentă medicală. A început serviciul la Spitalul Brâcovenesc (care a fost ridicat în anii 1835 -1838 și demolat în 1984). Cel de-al Doilea Război Mondial a prins-o la serviciu. "Mi-aduc aminte și acum cum picau schije din proiectile pe paturile spitalului. Era să pice și acoperișul pe noi. Jumătate din personalul spitalului a fugit din calea terorii. Eu am rămas. Nu îmi era teamă. Sunt o persoană credincioasă și m-am rugat mult", povestește doamna Breahnă. Vorbește încet și spune cu regret că din când în când memoria nu o mai ajută.
-Fiind cea mai mare fată dintre cei 11 copii ai unei familii dintr-un sat din Botoșani, doamna Fevronia a fost nevoită să se mute cu familia la București, o dată cu începerea războiului. A urmat timp de 3 ani cursurile şcolii de asistente din cadrul Spitalului Brâncovenesc, considerat atunci cel mai modern și bine utilat spital al Bucureștiului. "Pe atunci ne numeam soră medicală. Am lucrat foarte mult, fiindcă mi-a plăcut această meserie. Am lucrat o dată și 72 de ore, fiindcă am ținut locul unei colege, dar eram tânără și rezistam. În sala de operație trebuie să fii spirt. Eu nu stăteam o clipă", mărturisește femeia. Recunoaște că și acum își găsește mereu de lucru prin casă, doar ca să nu stea. Când se odihnește, citește. Are abonament la "Magazin Istoric" și și urmărește mai toate dezbaterile televizate, fiindcă spune că-i place politica. 
-Doamna Breahnă are un ten demn de invidiat pentru vârsta dumneaei. A mărturisit că are și un secret: "multe fructe...le tăiam și mă dădeam cu ele pe față, la fel și cu spumă de la lapte. După ce laptele dădea în foc, luam spuma și mă dădeam cu ea pe față pentru un ten luminos". 
-La Spitalul Universitar de Urgență București, doamna Fevronia Breahnă a ajuns recent, în urma unei sângerări a tumorii pe care o avea pe obrazul stâng. TUMORA AVEA O EVOLUȚIE DE PESTE 50 DE ANI, era ulcerată și sângera, astfel că la prezentarea în UPU pacienta avea anemie. "La 35 de ani am avut o otită și apoi am rămas cu o umflătură cât un bob de mazăre, acolo, dar n-am băgat-o în seamă. S-a tot mărit cu timpul și n-a fost bine că am stat atât de mult”, spune femeia. 
-Pacienta a fost preluată de o echipă multidisciplinară de la Spitalul Universitar de Urgență București care a realizat rezecția tumorii gigante. Echipa a fost condusă de dr. Mihaela Zaharia (medic primar Chirurgie Plastică-Microchirurgie Reconstructivă), dr. Bogdan Bănică (medic primar Chirurgie Oro-maxilo-facială) și dr. Stan Liviu Dan (ATI).
-"Pacienta avea o tumoră gigantă de dimensiunea 11/9 cm ce îngloba trunchiul nervului facial. I s-au făcut toate analizele, toate investigațiile imagistice și medicale, iar ulterior am efectuat rezecția completă a formațiunii tumorale, cu disecția minuțioasă a ramurilor nervului facial și a vaselor de sânge inclusiv artera carotidă externă. Apoi am realizat reconstrucția ramurilor orbito-faciale și zigomatico-bucale pentru a evita semipareza facială stângă, rezultat care se va putea estima în timp. La 14 zile vom aprecia integritatea grefei de piele și pacienta se va putea externa. În funcție de rezultatul histopatologic se va decide conduita terapeutică ulterioară de către echipa formată din chirurgii plasticieni și oromaxilofaciali și medicul oncolog. Apoi, pacienta își va putea trăi în continuare zilele "până la adânci bătrâneți" cu condiția respectării controalelor periodice pentru a monitoriza o eventuală recidivă locală”, spune dr. Mihaela Zaharia.
”Medicii și asistentele au fost fără reproș. Nota 10, tuturor”, spune doamna Breahnă care s-a împrietenit repede cu personalul medical.”, a fost pesaju psotat de Spitalul Universitar de Urgență București.

 

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close