Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Obiceiul care duce la scăderea colesterolului! Medic: ”Indiferent de alimentație!”

Obiceiul care duce la scăderea colesterolului! Medic: ”Indiferent de alimentație!”

Nivelul ridicat al colesterolului este o preocupare comună pentru mulți dintre noi și este important să se facă eforturi pentru a-l reduce la niveluri sănătoase.

Obiceiul care duce la scăderea colesterolului! Medic: ”Indiferent de alimentație!”
Sursa foto: Getty Images / Halfpoint Images
de Laura Dinu    |    22 Apr 2024   •   14:00

Colesterolul este o substanță grasă care este prezentă în sânge și este produsă de ficat, dar poate fi, de asemenea, introdusă în corp prin alimente, în special prin consumul de alimente bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans.

Un nivel crescut de colesterol poate crește riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale. Prin urmare, este important să se ia măsuri pentru a menține colesterolul la un nivel sănătos. 

Colesterolul este o formă de grăsime esențială vieții

Puțini dintre noi știu însă că nu doar schimbarea alimentației duce la un nivel al colesterolului optim, ci și obiceiurile zilnice pe care le avem. 

”Nu contează colesterolul total, important este să avem HDL-ul mare!

Chiar dacă în nutriție colesterolul are o reputație proastă, el este o formă de grăsime esențială vieții și are numeroase funcții importante în organism. Colesterolul intră în structura sărurilor biliare, a hormonilor, a creierului și a vitaminei D. Trebuie știut că alimentația furnizează doar 20% din colesterolul din sânge, cea mai mare parte fiind sintetizat intern, de către ficat. 

Colesterol bun sau colesterol rău

Există 2 tipuri de colesterol:

  • LDL sau colesterol “rău”, o moleculă mare și ușoară, bogată în colesterol numită “cărăușul de aprovizionare”; ea transportă colesterolul de la ficat la celule și îl depune pe pereții arterelor. 
  • HDL sau colesterol “bun”, o moleculă mică și grea care duce înapoi la ficat colesterolul în exces din celule, pentru a fi eliminat/refolosit (cărăușul de curățare).

Creșterea fracției LDL peste 160mg/dl și a colesterolului total peste 250mg/dl mărește riscul de boli cardiovasculare. În schimb fracția HDL are rol protector, cu cat nivelul ei este mai mare, cu atât e mai bine (minim 40mg/dl). 

Colesterolul există exclusiv în produsele de origine animală

Riscul de boli cardiovasculare este evaluat în funcție de raportul LDL/HDL și este considerat satisfăcător dacă valoarea este mai mică sau egală cu 4,5. Obiectivul trebuie să fie nu atât scăderea nivelului de LDL-colesterol, cât creșterea celui de HDL. Un nivel al HDL-ului mai mare de 80mg/dl oferă protecție cardiovasculară indiferent de valoarea colesterolului total și a LDL-colesterolului!

Colesterolul există exclusiv în produsele de origine animală: carne, mezeluri, brânzeturi, ouă, unt.  Impactul dietei asupra nivelului colesterolului din sânge este de numai 10%. Consumul de alcool, fumatul și sedentarismul au impact negativ major asupra nivelului colesterolului, mult mai important decât consumul de grăsimi animale. 

Obiceiurile care duc la un nivel optim al colesterolului

O dietă bogată în fibre (cereale integrale, leguminoase și legume), cu aport mare de calciu (produse lactate cu maxim 10% grăsime), pește gras si fructe oleaginoase (semințe, nuci, alune) are efect pozitiv asupra colesterolului.

Stilul de viață sănătos cu practicarea regulată a mișcării, evitarea consumului excesiv de alcool și eliminarea fumatului au ca rezultat un nivel optim al colesterolului din sânge indiferent de alimentație!”, scrie medicul pe o rețea socială. 

Nu contează colesterolul total, important este să avem HDL-ul mare!? Chiar dacă în nutriție colesterolul are o...

Publicată de Mihaela Bilic pe Duminică, 21 aprilie 2024

×
Subiecte în articol: colesterol mihaela bilic
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close