Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Primele semne că ai putea suferi un accident vascular cerebral. Nu le ignora!

Primele semne că ai putea suferi un accident vascular cerebral. Nu le ignora!

Primele semne că ai putea suferi un accident vascular cerebral. Nu le ignora!
Sursa foto: foto: Pixabay.com
29 Aug 2017   •   15:28

La nivel mondial, 6 milioane de decese sunt atribuite AVC în fiecare an. În România, un număr de aproximativ 60.000 persoane suferă anual un AVC, iar peste 54.000 mor din cauza acestei boli.

Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci când unul dintre vasele de sânge care irigă creierul se sparge (AVC hemoragic) sau este blocat de un cheag sangvin (AVC ischemic), potrivit doctorulzilei.ro.

În timpul unui AVC, celulele nervoase din apropiere suferă din cauza lipsei oxigenului și a nutrienților, ceea ce poate duce la dizabilități permanente.

”AVC este o expresie a ceea ce numim boală vasculară, în general. Cu cât îmbătrânim, cu atât vasele noastre de sânge suferă, adică se încarcă cu grăsimi și devin mai rigide și uneori se pot și astupa progresiv. Asta se întâmplă la nivelul diferitelor vase care pot iriga diferite organe. AVC este suferința creierului generată de degenerescența vaselor cerebrale, care irigă creierul. Boala cerebro-vasculară poate să se manifeste în diverse moduri. O situație este atunci când un cheag de sânge se formează la nivelul unui vas de sânge și duce la un AVC ischemic, iar celaaltă situație este când un asemenea vas care a devenit rigid și care e supus presiunii, se rupe și asta duce la AVC hemoragic”, a explicat  prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, neurolog, pentru Doctorul Zilei.

 

×
Subiecte în articol: accident vascular cerebral
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close