Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Soluții pentru criza medicamentelor. „În România, sunt mai scumpe decât în alte ţări”

Soluții pentru criza medicamentelor. „În România, sunt mai scumpe decât în alte ţări”

Soluții pentru criza medicamentelor. „În România, sunt mai scumpe decât în alte ţări”
Sursa foto: foto: Pixabay.com
23 Noi 2018   •   12:02

Aproape în fiecare lună, în România, câte un medicament dispare de pe piaţă, iar bolnavii rămân de multe ori fără substanţele care îi ţin în viaţă. Sunt probleme ce ar trebui reglate de autorităţi.

De la criza substanţelor oncologice până la lipsa imunoglobulinei, toate au pus în pericol vieţile oamenilor care au aşteptat în fiecare zi soluţii ca să trăiască. Statul le-a găsit, dar pe termen scurt.

Producătorii de medicamente spun însă că importul paralel ar putea fi un remediu pentru aceste crize. 
 
Chiar şi acum există spitale în ţară care încă se mai chinuie cu stocuri scăzute de imunoglobulină. Unul dintre ele este Institutul pentru Îngrijirea Mamei şi Copilului Alfred Rusescu din Capitală, unul dintre cele mai mari centre de îngrijire a copiilor. Acolo, medicii spun că ar mai avea stoc de imunoglobulină doar pentru o singură lună. 

„Cred că este foarte clar faptul că în România există aceleaşi probleme ca şi în Europa, în legătură cu fabricarea produselor”, spune Kasper Ernest, secretar general al  Asociaţiei Distribuitorilor Europeni de Medicamente.

Cerere prea mare, ofertă tot mai limitată. Politicile de preţuri ale guvernelor, spun producătorii, nu ţin pasul cu investiţiile în dezvoltarea de medicamente.
 
„În momentul de faţă, în România, problema constă în preţul medicamentelor. În special medicamentele generice, care sunt prea ieftine”, mai spune Kasper Ernest.
 
De aceea unii distribuitori au renunţat să le mai aducă pe piaţa de la noi. Astfel, apare criză după criză. Soluţiile, spun specialiştii în industria farma, nu sunt foarte multe. O negociere punctuală cu producătorii şi stabilirea unui preţ corect sau tolerarea importului paralel ar putea pune capăt problemelor .

„Cred că ar trebui să acordăm atenţie importului paralel şi să creştem şansa importului paralel,înseamnă să putem aduce medicamente în ţară. Chiar am putea face acest lucru, sunt multe medicamente în România, mai scumpe decât în alte ţări”, spune Kasper Ernest.
 
În România, preţurile medicamentelor sunt cuprinse în celebrul registru CANAMED. Nivelurile acestor tarife sunt calculate în funcţie de cele mai mici preţuri ale aceloraşi medicamente la nivelul Uniunii Europene.

×
Subiecte în articol: medicamente România
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close