Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Val de infecții digestive în România. Dr. Gabriel Nistor: "Se întâmplă odată cu venirea sezonului cald"

Val de infecții digestive în România. Dr. Gabriel Nistor: "Se întâmplă odată cu venirea sezonului cald"

Este alertă medicală în România. Căldura din ultimele zile a adus cu ea și un val de infecții.

de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Mai 2023   •   09:09

Zeci de copii ajung zilnic în camerele de gardă și în unitățile de primiri Urgențe ale spitalelor Matei Balș, Marie Curie, Spitalul Victor Gomoiu, dar și în alte unități medicale.

"Odată cu sosirea sezonului cald, ne crește riscul tuturor de a dezvolta fenomene digestive în cadrul unor toxiinfecții alimentare care pot fi date de microorganisme.

Ca și simptomatologie, cel mai des, pacientul poate prezenta greață, vărsături, multiple scaune apoase, dar și uneori, simptomatologie sistemică ca cefaleea, starea generală alterată, până și febră.

Dacă vorbim despre pacienții care se află la risc, anume vârstnicii, copiii sub 5 ani, femeile gravide, sau cu un sistem imunitar slăbit, atunci se pune problema manifestărilor secundare deshidratării.

Citește și: Leguma de sezon care te poate băga în spital. E preferata românilor şi e mai periculoasă decât mezelurile

Pacientul se poate prezenta la medic și poate rămâne internat.

În ultima perioadă există o ușoară creștere a cazurilor, care de cele mai multe ori sunt forme ușoare.

Sunt câteva lucruri pe care le putem face pentru a evita să ajungem în astfel de situații: spălarea atentă și corectă a fructelor și legumelor, gătirea termică corespunzătoare a preparatelor din carne, să încercăm să luăm alimente din surse sigure, care să respecte normele de igienă.

Să evităm să consumăm alimentele care au stat foarte mult timp în căldură și o igienă riguroasă asupra mâinilor și suprafețelor", a declarat Gabriel Nistor, medic infecționist Matei Balș, la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close