Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Virgil Musta, despre variola maimuței: ”Nu trebuie să ne temem de această boală”

Virgil Musta, despre variola maimuței: ”Nu trebuie să ne temem de această boală”

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, susține că variola maimuței nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru români, întrucât cazurile înregistrate în Europa sunt ”izolate și rare”. Contagiozitatea acestui virus este mai scăzută decât a celor care pot genera epidemii, mai spune medicul.

Virgil Musta, despre variola maimuței: ”Nu trebuie să ne temem de această boală”
Sursa foto: cdc.gov
de Adelina Miron    |    24 Mai 2022   •   11:19

„Nu avem de ce să ne temem pentru că la noi în țară nu au fost cazuri, iar cazurile care sunt în Europa sunt izolate și rare. Există cazuri în Africa de Vest și în Africa Centrală, dar este o boală înrudită cu variola, variolă care este o boală eradicată în 1980. Virusul este asemănător și, în general, dă o boală care se autolimitează și o boală ușoară.

Doar la persoane cu imunitate foarte scăzută poate da o boală mai severă. Contagiozitatea virusului, foarte important, nu este la fel de mare ca a virusurilor care se transmit și pot da epidemii. De aceea, sunt cazuri izolate. Se transmite prin leziuni ale tegumentului, prin mucoase sau pe cale respiratorie în contact apropiat.

Nu cred că trebuie să ne temem de această boală, mai ales că există la ora actuală un antiviral care este testat în Europa. Vaccinul pentru variolă este parțial eficient și pentru această boală. De anii trecuți există și un vaccin specific pentru această boală pentru cei care nu au făcut vaccinul pentru variolă.”, a transmis medicul Virgil Musta, potrivit Opinia Timișoarei.

Organizația Mondială a Sănătății a raportat până acum peste 90 de cazuri de variola maimuței în 12 țări, printre care Marea Britanie, Spania, Israel, Franța, Elveția, SUA și Australia.

Citește și: Categoria de persoane expusă unui risc ”ridicat” de infectare cu variola maimuței. Anunțul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor

Potrivit OMS, simptomele acestei boli includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului, în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Specialiștii de la OMS mai precizează că variola maimuței „nu se răspândește în mod normal cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimuței sau contact prelungit cu obiecte contaminate. Cu toate că variola maimutei nu a fost documentată anterior ca o infecție cu transmitere sexuală, transmiterea în timpul contactului sexual este în concordanță cu modul în care acum virusul poate fi transmis de la o persoană la alta.”

 

 

×
Subiecte în articol: Virgil Musta Variola maimuței
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close