Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Vor să bage tratamente parfumate în spitalele românești, pline de bacterii

Vor să bage tratamente parfumate în spitalele românești, pline de bacterii

Vor să bage tratamente parfumate în spitalele românești, pline de bacterii
de M.Z.    |    03 Mar 2017   •   23:48

Organizatorii primului Congres de Aromaterapie din România intenţionează să demareze procedurile pentru folosirea amestecurilor de uleiuri esenţiale în spitale, pentru afecţiuni cum ar fi durerile musculare şi articulare sau insomnia, dar şi pentru alte afecţiuni. 

Folosirea aromaterapiei ştiinţifice în spitale este un eveniment foarte recent, la nivel european. În Franţa, de exemplu, această practică are o vechime de doar doi ani. Specialiştii susţin că este benefic că aromaterapia nu vine în antagonie cu nicio altă terapie. 

”Uleiurile esenţiale colaborează foarte bine cu alopatia, cu homeopatia, cu fleurs de baq, care este un extras din flori alcoolizate. În momentul în care lumea ştiinţifică probează că putem diminua anumite substanţe chimice, care au şi efecte nocive, şi înlocui, chiar dacă nu total, cu uleiuri esenţiale, asta probează veridicitatea puterii uleiurilor esenţiale. Aromaterapia susţine corpul să facă faţă în primul rând stresului, pentru că acţionează foarte simplu. În 27 de secunde, informaţia, prin olfactoterapie, ajunge la sistemul limbic şi de acolo în tot organismul, în 47 de secunde. Deci numai prin olfactoterapie reuşim să eliminăm stresul. Ori 80 la sută din patologie astăzi este cauzată de stres, ceea ce face ca dacă ţinem sub control stresul, reuşim foarte bine să ne păstrăm o sănătate în stare de echilibru (...) Rolul nostru ca referenţiar în aromaterapie va fi să putem semna sinergii, adică amestecuri de uleiuri esenţiale, în spitale”, a explicat Cornelia Chaumont, organizatorul congresului. 

La rândul său, profesorul Pierre Franchomme, care este fondator al Şcolii Internaţionale de Aromaterapie şi preşedintele congresului şi specialist în aromaterapie, susţine că aceasta este astăzi recunoscută ca o terapie complementară de excelenţă. Implementarea ei în spitale a început, în Franţa, în urmă cu doi ani, când a fost introdusă pentru că soluţiile tradiţionale nu mai făceau faţă dezinfectării. 

”S-a produs această introducere a aromaterapiei în spitale şi s-au folosit pentru dezinfectare uleiuri esenţiale pentru că nu mai făceau faţă produsele chimice cunoscute şi germenii rezistenţi nu au cedat decât la uleiul esenţial. Al doilea punct a fost intervenţia asupra durerii. Mai ales în unităţile pentru îngrijire paliativă, iar apoi, pentru reducerea stresului, a angoaselor şi insomnia, unde s-au înregistrat rezultate foarte bune. Acum vin medicii să înveţe aromaterapie ştiinţifică. Viitorul aparţine medicinei integrative”, a spus Franchomme. 

De asemenea, acesta a explicat că folosirea uleiurilor esenţiale poate fi benefică şi în domeniul patologiilor infecţioase cu bacterii biorezistente. 

'În spitale în primul rând masajele pe durerile articulare, amestecul de ulei esenţial de gaulteria, cu eucaliptus citriodora şi helichrysum, fac miracole. Pe musculatură şi articulaţii. Putem, de asemenea, pe tot ce înseamnă insomnie, lucra cu uleiuri esenţiale, există amestecuri excepţionale, cum ar fi cel de ulei de portocală cu santal. În Franţa, de exemplu, s-au implementat în spitale difuzoare cu uleiuri esenţiale. Este un mod de a ajuta un pacient cu câteva picături', a spus Cornelia Chaumont. 

Aceasta a subliniat că uleiurile esenţiale pot fi folosite, cu măsură şi respectând anumite reţete, şi pentru îngrijirea corporală sau sub formă de medicamente care se găsesc pe piaţă şi care ajută organismul în anumite afecţiuni. De asemenea, există o gamă largă de reţete pentru îngrijirea casei. O idee de astfel de reţetă este folosirea a 15 picături de ulei esenţial de dafin şi 15 picături de ulei de cuişoare la o jumătate de litru de oţet de mere, care poate constitui o bază foarte bună de detergent de mâini, de curăţare a obiectelor sau chiar a fructelor şi legumelor. 

Cornelia Chaumont a povestit că trăieşte în Franţa de 25 de ani, unde a urmat cursurile Institutului francez de aromaterapie, deoarece în Hexagon aromaterapia se predă astăzi în universităţile de medicină, fiind deja tratată ca un domeniu cât se poate de serios. Reluând legăturile cu România, ea a vrut să comercializeze aici uleiuri esenţiale şi a constatat că nu există un public format pentru aceste produse, astfel că a deschis o şcoală de aromaterapie, în urmă cu trei ani. 

În perioada 2-4 martie 2017 are loc la Cluj primul Congres de Aromaterapie din România, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu' Cluj-Napoca. Congresul este organizat de către Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu' Cluj-Napoca, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România - filiala Cluj, împreună cu şcoala de Aromaterapie "Aromaarmony" Bucureşti.

Citiți și Tolo.ro: Infecțiile continuă la Spitalul Bagdasar-Arseni! O tânără de 36 de ani moare infectată cu două bacterii după o operație de hernie cervicală

 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: spitale insomnie
Parteneri
Alertă! Drone observate de la Baza Aeriana 57 Mihail Kogălniceanu
x close