Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Descoperiți Scandalul lui Iohannis, reluat în campania electorală. Nou proces în toamnă pentru casele Președintelui

Scandalul lui Iohannis, reluat în campania electorală. Nou proces în toamnă pentru casele Președintelui

Scandalul lui Iohannis, reluat în campania electorală. Nou proces în toamnă pentru casele Președintelui
Sursa foto: foto: Presidency.ro
13 Iul 2019   •   23:14

Andreea Sava a prezentat sâmbătă seară la emisiunea ”Descoperiți” noi detalii din scandalul caselor lui Klaus Iohannis.

La pierderea definitivă a casei care aducea familiei Iohannis o chirie cu multe zerouri de la o bancă importantă, Administrația Prezidențială transmitea, prin purtătorul de cuvânt, că Președintele va respecta decizia instanței ba, mai mult, că a făcut-o încă din noiembrie 2015, lucru care, în mod evident, nu era adevărat fiindcă altfel nu a ar mai fi făcut contestația în anulare pe care a pierdut-o în februarie 2017. Dar nici după acest moment lucrurile nu s-au oprit. Doar că familia Iohannis a făcut un pas în spate, în acțiunile oficiale. 

A rămas, însă, în față, un vârf de lance. Rodica Baștea, stabilită în Statele Unite, cea implicată alături de Carmen Iohannis și de mama acesteia pe tot parcursul epopeei caselor pierdute. De Rodica Baștea s-a împotmolit și statul când să intre la propriu în posesia ultimului imobil pierdut în instanță, adică să-l înscrie în Cartea Funciară dar și, foaaaarte important, să recupereze de la familia Iohannis banii încasați în mod abuziv drept chirie de la banca despre care vorbeam. Astfel, cu surprindere a aflat toată lumea că Rodica Baștea a reușit să împiedice temporar în instanță executarea de către stat invocând, în mod halucinant, că nu s-a făcut dezbaterea succesorală după soțul său, cheia moștenirii, de altfel, pentru care s-au făcut cel puțin 3 falsuri constatate de magistrați. 

Acum, însă, iese la iveală că în spate există un plan mult mai elaborat, de recuperare a unei părți din imobilul despre care vorbim, cel din strada Nicolae Bălcescu, dar și din altul, cu 10 apartamente, aflat tot în buricul Sibiului, pe strada Magheru, pierdut de familiile Baștea și Iohannis încă din anul 2005.

Ideea este destul de simplă, chiar dacă lucrurile au fost complicate și încâlcite prin târârea timp de aproape 20 de ani prin instanțe. Moștenitorul în care stă toată afacerea, Nicolae Baștea, îl are drept moștenitor, la rândul lui, pe Ioan Baștea, ca s-o luăm pe scurtătură, soțul Rodicăi din America. Pentru a atesta calitatea de moștenitor a primului, Nicolae, s-au făcut două adeverințe false la Primăria Porumbacu de Jos. Spunem false fiindcă așa a zis instanța, nu noi. 

Apoi a fost făcut un testament, demonstrat tot fals, prin care Ioan Baștea îl moștenea pe Nicolae. În urma acestui șir de acte, moștenirea revenea lui Ioan Baștea, care însă și-a vândut partea soților Iohannis chiar în aceeași zi în care a fost emis certificatul de moștenitor, iar altă parte soacrei lui Klaus Iohannis. După ce au picat actele false, acum Rodica Baștea din Statele Unite cere DIN NOU în instanță constatarea succesiunii directe, fără să se mai lege de testamentul fals, pentru un sfert din averea aflată în joc, adică cele două imobile, proces care se va desfășura, în toată splendoarea sa, fix în plină campanie electorală, la Curtea de Apel Alba Iulia, aceeași aleasă și de Augustin Lazăr, fostul Procuror General, să conteste revocarea sa din această funcție, după ce ministrul Justiției a dezvăluit că a descoperit în dosarul de candidatură trimis la Cotroceni o clasare într-un dosar în care apărea și numele Președintelui. Partea interesantă este că, în acest nou proces deschis de doamna din America, nu este părte și Carmen Iohannis. 

Șmecheria, însă, este că, dacă este recunoscut dreptul lui Ioan Baștea la un sfert din moștenire, cei de la Turnul Sfatului spun că se dezleagă automat și calea pentru alt sfert de moștenire care să-i revină lui Carmen Iohannis, ca urmare a dezbaterii succesorale. Nu mai vorbim că Rodica Baștea, doamna din Statele Unite, nu este doar o cunoștință pasageră a familiei Iohannis. Pe lângă faptul că este reprezentată în acest proces de avocații care au reprezentat și familia prezidențială, legătura pare una puternică și în plan personal. Ginerele Rodicăi Baștea a fost invitat de seamă la Cotroceni, în ziua în care Klaus Iohannis și-a preluat mandatul de Președinte al României. Și spunem invitat de seamă fiindcă s-a pozat fix pe scaunul Președintelui și a postat mândru poza pe Facebook însoțită de mesajul: : "Ponta, unde ești că nu te văd. La sediul PCR? Cum e, mă, cu șef din Ardeal? Acum să te văd, Mickey! 

De altfel, procesul este unul cu o miză uriașă pentru familia Iohannis. Pe lângă latura financiară a problemei, o reușită în instanță ar mai detensiona probleme care stau ca o ghilotină deasupra capului familiei prezidențiale, și în special al soției Președintelui. 

O confirmare a moștenirii ar mai calma scandalul care i-a tulburat mai tot mandatul lui Klaus Iohannis și ar aduce un unghi de apărare în privința acuzațiilor penale. Chiar dacă momentan s-a cam pus capacul pe dosarul de la Parchetul General, în care a fost audiată Carmen Iohannis în miez de noapte și camuflată cu basmaua pe cap, Președintele nu are cum să stea liniștit mai ales că un procuror de la DIICOT a confirmat în mod public faptul că a făcut în trecut acte în sensul stabilirii unei vinovății și pentru soția Președintelui.

Plus, s-ar deschide o cale de rezolvare și a problemei recuperării imobilului de către stat și a banilor din chirii, pe care Klaus Iohannis sigur o vrea închisă nu doar din punct de vedere pecuniar. Aici avem o altă secure care amenință și pe care i-a fluturat-o și Liviu Dragnea: un posibil nou dosar penal cel puțin pentru fals în declarații, dacă nu cumva și o evaziune fiscală.

Chiar dacă nu e nimic adevărat din ce a spus Liviu Dragnea, ar putea dura mult până să se demonstreze asta, timp în care Președintele ar putea fi agățat într-o anchetă, dacă anumiți procurori nu și-au pierdut năravurile de pe vremea binomului. Așadar, miză uriașă pentru Klaus Iohannis, suficientă încât să riște ca procesul să reînvie scandalul caselor în plină campanie. Adevăratul dezastru, însă, pentru actualul Președinte, ar fi dacă procesul nu este câștigat.

×
Subiecte în articol: Descoperiți andreea sava Klaus Iohannis
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close