Antena 3 CNN Actualitate Se schimbă ritualul botezului, după tragedia de la Suceava. ÎPS Calinic: "Trebuie să apelăm la logică!". Noile reguli

Se schimbă ritualul botezului, după tragedia de la Suceava. ÎPS Calinic: "Trebuie să apelăm la logică!". Noile reguli

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului este prima care a luat măsuri în legătură cu schimbarea tehnicii botezului, după ce un bebeluş a murit recent la Suceava, la scurt timp după ceremonia de creştinare, a anunţat, vineri, ÎPS Calinic.

Se schimbă ritualul botezului, după tragedia de la Suceava. ÎPS Calinic: "Trebuie să apelăm la logică!". Noile reguli
Sursa foto: Agerpres
de Milena Niță    |    12 Feb 2021   •   15:09

"Pentru a nu se confrunta cu situaţii precum cazul de la Suceava, preoţii sunt rugaţi să respecte mai multe măsuri şi recomandări. Măsurile au intrat în vigoare de luni, 8 februarie", a declarat ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, potrivit adevarul.ro.

Concret, preoţii nou hirotoniţi vor solicita sprijinul unui preot cu experienţă clericală cu care vor oficia Taina Sfântului Botez.

Noi reguli privind botezul

Preotul cu mai multă experienţă va fi cel care va introduce copilul în apa sfinţită din cristelniţă. Niciun botez nu va putea fi făcut fără asistenţa unui preot cu experienţă clericală. 

De asemenea, înainte de botez, preotul va cere familiei informaţii despre starea de sănătate a bebeluşului, dacă este născut prematur, dacă suferă de anumite boli care i-ar pune în pericol viaţa în timpul scufundării în cristelniţă. 

Copiii agitaţi sau care plâng nu vor mai fi scufundaţi 

Prevederile canonice spun că botezul se face prin afundarea de trei ori în apa sfinţită. Acum, ca excepţie de la regulă, în cazurile în care copilul are probleme medicale ori este agitat sau speriat, plânge foarte tare, este "fraged" ca vârstă (sub 40 zile) sau când există situaţii speciale (familia nu doreşte afundarea copilului), "săvârşirea Tainei Sfântului Botez se poate face prin turnarea de apă sfinţită, din cristelniţă, pe creştetul copilului. 

Procedura va consta în introducerea pruncului în apa sfinţită din cristelniţă până în zona gâtului, iar apoi preotul va turna apa sfinţită, de trei ori, peste capul copilului", mai spus ÎPS Calinic.

În ceea ce priveşte motivul pentru care a luat aceste măsuri, arhiepiscopul Calinic spune răspicat: "Trebuie să apelăm la logică! Se găsesc întotdeauna soluţii". 

Poliţia a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă

Schimbările vin în contextul în care, luna aceasta, un bebeluş din Vaslui a murit în urma scufundării în cristelniță la botez, iar incidentul s-a soldat cu un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Dosarul exista, însă acum, în urma decesului copilului, a fost schimbată încadrarea faptei. Astfel că s-a schimbat încadrarea juridică inițială de vătămare corporală din culpă, în prezent fiind de ucidere din culpă, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al Poliției Suceava, Ionuț Epureanu.

Bebelușul de numai șase săptămâni a făcut stop cardio-respirator sâmbătă, după ce a fost scufundat în cristelniță, în timpul botezului, la o biserică din Suceava.

Bebeluşul de şase săptămâni din Suceava, înecat la botez, a murit

Micuţul a fost internat la Terapie intensivă o noapte întreagă, a fost ventilat mecanic, însă a decedat.

Copilul s-a născut prematur şi era extrem de fragil. Medicii au făcut tot posibilul să îl ţină în viaţă, după ce ar fi înghiţit multă apă.

Din păcate, micuţul nu a supravieţuit. Avea doar o lună şi jumătate.

Părinţii acuză preotul

Părinţii acuză preotul că nu ar fi ţinut cont că micuţul plângea în acele momente şi l-a băgat de trei ori în apă. Medicii spun că bebeluşul ar fi înghiţit multă apă. 

Reprezentanţii Bisercii Ortodoxe Române spun că tehnica botezului nu ar trebui să pună în pericol viaţa bebeluşilor, dacă preotul respectă întocmai tehnica botezului. 

"Este, fără îndoială, un caz tragic, un caz care va trebui să fie anchetat. Să nu ne imaginăm că un copil poate fi introdus în apă fără acoperirea nărilor, a gurii şi a urechilor. 

BOR, despre botez: E o tehnică pe care un preot experimentat o foloseşte întotdeauna

Există o tehnică pe care un preot experimentat o foloseşte întotdeauna. Aşa se oficiază un botez cu maximă grijă", a spus Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, la Antena 3.

Tatăl micuţului a povestit că după cea de-a treia scufundare, copilului a început să îi curgă sânge din nas. La sosirea Ambulanţei, bebeluşul era deja în stop cardio-respirator. 

Incidentul a avut loc duminică, la Suceava, chiar la slujba de botez. Bebeluşul a fost resuscitat chiar în biserică, după ce a fost scufundat de preot în cristelniţă. Copilul a fost readus la viaţă, însă starea sa era foarte gravă.

Cum s-a întâmplat totul

Totul s-a întâmplat la biserica "Constantin şi Elena" din Suceava. În momentul în care bebeluşul urma să fie botezat efectiv, respectiv udat cu apa din cristelniţă, preotul l-a scufundat, aşa cum e tradiţia, de mai multe ori în apă, astfel că acesta a aspirat foarte multă apă.

Potrivit unor surse din biserică, copilul a plâns atunci când a fost scos din cristelniţă, iar probleme au apărut în momentul în care preotul îl dădea cu mir.

Familia s-a speriat în momentul în care copilul nu a mai plâns, nu a tuşit şi nici nu a mai respirat, după ce a fost scos de preot din cristelniţă. Speriaţi, oamenii au sunat la numărul de urgenţă 112.

La faţa locului a intervenit un echipaj SMURD. La sosirea medicilor, bebeluşul era în stop cardio-respirator, astfel că medicii au fost nevoiţi să îl resusciteze.

Bebeluş resuscitat în biserică, după botez, în Suceava

După câteva minute de manevre de resuscitare, medicii au reuşit să facă inima copilului să bată din nou, notează obiectivdesuceava.ro.

Micuţul a fost transportat de urgenţă la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, acolo unde a fost internat pe Secţia de Terapie Intensivă.

În ciuda faptului că a fost readus la viaţă, medicii spuneau de ieri că perioada următoare este critică.

CTP, revoltat: Ritualul botezului - o stupizenie, ar trebui schimbat

Gazetarul Cristian Tudor Popescu se arată revoltat de explicaţiile oficialilor Bisericii, în cazul bebeluşului din Suceava mort în urma scufundării în cristelniţă la botez şi spune că ritualul acesta ar trebui schimbat.

CTP critică dur Arhiepiscopia Sucevei, pentru discursul transmis după decesul copilului. Preoţii arată că Dumnezeu decide dacă un om moare timpuriu, pentru a nu fi privat de darurile vieții, însă jurnalistul arată că aceeași mentalitate o regăseam la spartani sau la naziști, care doreau înlăturarea din societate a copiilor care se nășteau cu diverse afecțiuni.

Mai mult, gazetarul spune că ritualul botezului ar trebui schimbat, astfel încât acesta să nu mai pună în pericol viața nou-născuților.

×
Subiecte în articol: ÎPS Calinic botez schimbare reguli botez
Parteneri
Drogurile - bomboane cu care traficanții vânează copiii
x close