Antena 3 CNN Actualitate Şcoala ne ia din nou pe nepregătite. Liceu, şantierul meu (VIDEO)

Şcoala ne ia din nou pe nepregătite. Liceu, şantierul meu (VIDEO)

Şcoala ne ia din nou pe nepregătite. Liceu, şantierul meu (VIDEO)
15 Sep 2008   •   07:29

15 septembrie, deschiderea anului şcolar. Licee, şcoli şi gradiniţe sunt încă adevărate şantiere, aşa că mii de elevi şi preşcolari vor urma cursurile în alte unităţi. Există şcoli în care se va învaţa în trei schimburi şi grădiniţe în care numărul de copii dintr-o grupă va ajunge la 35. La 15 septembrie, mai mult de o treime dintre unităţile de învăţământ din ţară nu au autorizaţii sanitare. Şi în Capitală, lucrările de reabilitare sunt în plină desfăşurare, la debutul sezonului ploios. Cele mai mari probleme de aici se înregistrează în şcolile aflate de trei ani în refacere prin programul Băncii Europene de Investiţii. Practic, nici una dintre cele 102 şcoli incluse în acest program nu a fost reparată în totalitate. Unii dintre elevii înscrişi în aceste unităţi de învăţământ vor fi nevoiţi să înceapă noul an şcolar în săli de curs cu pereţii crăpaţi şi cu tencuiala căzută şi să folosească toalete improvizate. Alţii ? circa 4000 - vor fi repartizaţi către alte şcoli.

?Mult mai bine decât anul trecut!? În municipiul Bucureşti funcţionează 450 de unităţi de învăţământ, din care 20% sunt construite după cutremurul din 1977. În aceste condiţii, şeful Inspectoratului Şcolar Bucureşti, Stelian Fedorca, simte că este mult mai bine faţă de anul trecut: ?Au fost investite mult mai multe fonduri, şcolile sunt tot mai apropiate de cerinţele unui învăţământ de

calitate. (...) Stăm mult mai bine decât anul trecut!? Există totuşi probleme la nivel de repartizare a elevilor, a cifrei de şcolarizare, în asigurarea sănătăţii, a climatului de ordine şi disciplină... Mai concret, stăm pe roze, dar ne cam înţeapă.

Conform datelor Autorităţii de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, în urmă cu cinci zile, din cele 450 de unităţi de învăţământ, 52 nu aveau autorizaţie de funcţionare. Dintre acestea, 18 unităţi şcolare vor fi autorizabile până la 15 septembrie 2008, iar 33 sunt cuprinse în programul BEI cu lucrări majore la instalaţiile electrice şi sanitare şi la structura de rezistenţă. Cele mai multe unităţi care nu au autorizaţie sanitară sunt în sectorul 2 (15 unităţi), iar în sectorul 3 sunt cele mai puţine - două. Din totalul unităţilor neautorizate încă, 13 unităţi sunt grădiniţe, 39 sunt şcoli şi licee. Cauzele principale pentru lipsa autorizaţiilor sunt legate de includerea acestor unităţi în programul BEI, deficienţe în proiectarea şi construcţia instalaţiilor sanitare, electrice şi de izolaţie, vechimea unor unităţi de învăţământ. Autorizaţiile de funcţionare vizează, în primul rând, grupurile sanitare, semiinternatele, blocurile alimentare, anexele, sălile de sport.

?Nu se mai face şcoală ca pe vremea mea!?

Una dintre cele mai grave situaţii se înregistrează în judeţul Arad, unde mai mult de jumătate din şcoli nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare. Şi în ceea ce priveşte grădiniţele, situaţia este asemănătoare: din cele 274 de grădiniţe, 155 nu deţin autorizaţie sanitară. O altă problemă: lipsa locurilor din grădiniţe. În Bucureşti, deficitul este de peste 12.500 de locuri. Pentru a oferi cât mai multe locuri la grădiniţe, şi în acest an autorităţile au decis să mărească numărul de preşcolari într-o grupă.

Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, o parte a sindicaliştilor din educaţie ameninţă cu boicotarea festivităţilor de deschidere a noului an şcolar. Principala lor revendicare rămâne creşterea salariilor. Membrii Federaţiei Educaţiei Naţionale au avertizat deja că s-ar putea ajunge din nou la grevă generală dacă salariile personalului din învăţământ nu vor creşte cu 50% de la 1 octombrie. Ceea ce, desigur, nu se va întâmpla.

Citiţi şi articolul Performanţele elevilor români, sub media internaţională



Ella Moroiu, Antena3.ro

×
Parteneri
Informaţii de ultimă oră despre starea de sănătate a lui Florin Piersic
x close