Antena 3 CNN Actualitate Ședință de urgență la Ministerul Mediului, după avertizarea cod roșu de inundații și viituri. Ce măsuri a dispus Tanczos Barna

Ședință de urgență la Ministerul Mediului, după avertizarea cod roșu de inundații și viituri. Ce măsuri a dispus Tanczos Barna

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos a convocat, în această seară, o ședință de analiză privind evoluția situației hidrometeorologice ținând cont de avertizările emise în cursul zilei de astăzi de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

Ședință de urgență la Ministerul Mediului, după avertizarea cod roșu de inundații și viituri. Ce măsuri a dispus Tanczos Barna
de Mia Lungu    |    02 Sep 2022   •   22:50

Conform estimărilor meteorologilor, până sâmbătă dimineață rămâne în vigoare mesajul de avertizări de cod Roșu/Portocaliu/Galben pentru ploi abundente, în special în nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei, cantitățile de apă putând depăși, punctiform, 100 l/mp în arealul aflat sub incidența codului ROȘU.

Pe parcursul zilei de sâmbătă aria precipitațiilor abundente (35-50l/mp) va fi de interes în sud-estul țării. În zonele în care astăzi și la noapte cantitățile de apă, prin acumulare, sunt de peste 70-90 l/mp la nivel local, ploile vor fi slabe cantitativ. Începând de duminică vremea se va ameliora sub aspectul precipitațiilor în toată țara.

Menționăm faptul că, în cursul acestei seri, INHGA a emis o avertizare hidrologică pentru fenomene imediate, de COD ROȘU, valabilă pentru intervalul 2 septembrie, ora 20:15 – 3 septembrie, ora 02:00, pentru râurile din bazinele hidrografice Gilort, Olteț, Tărâia (afluent al râului Olteț), Cerna, Olănești și Cheia (afluent al râului Olănești). Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri, cu posibile depășiri ale cotelor de pericol.

La aceasta oră sunt depășite cote de inundație la Nistorești, pe râul Olteț. Pe celelalte râuri, aflate sub avertizare hidrologică, cotele se mențin în jurul cotei de atenție sau sub acestea. În prezent, SGA Gorj intervine pe râul Gilort, în zona localității Novaci.

"Meteorologii și hidrologii au precizat faptul că fenomenele se manifestă cu un caracter local și, începând de duminică dimineață, vremea se va ameliora sub aspectul precipitațiilor în toată țara.

Pentru zonele aflate sub avertizare hidrometeorologică am dispus ANAR întărirea monitorizării și intervenția în vederea asigurării secțiunilor de scurgere, acolo unde va fi cazul. Exploatarea acumulărilor trebuie să se realizeze conform regulamentelor de exploatare, pentru atenuarea viiturilor. Până în acest moment nu sunt semnalate probleme deosebite", a subliniat ministrul Barna Tánczos.

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close