Antena 3 CNN Actualitate Senatul respinge moțiunea împotriva ministrului Educației

Senatul respinge moțiunea împotriva ministrului Educației

Senatul respinge moțiunea împotriva ministrului Educației
14 Mai 2018   •   20:42

Senatul a respins, în şedinţa plenului de luni, moţiunea simplă "PSD vinde locurile în universităţi clientelei sale politice", iniţiată de 36 de senatori USR şi PNL, împotriva ministrului Educaţiei, Valentin Popa. 

În favoarea moţiunii s-au exprimat, prin vot secret electronic, 35 de senatori şi 71 au votat împotrivă. 

Moţiunea simplă a fost depusă, în urmă cu o săptămână, ca urmare a deciziei ministrului "de a tăia drastic din locurile de admitere ale celor mai vechi şi prestigioase universităţi". 

Semnatarii au solicitat demisia ministrului pe motiv că "a eşuat în misiunea sa" şi consideră că acesta a procedat astfel deoarece "apără interesele unor abonaţi ai puterii şi nu interesele Educaţiei Naţionale". 

''Învăţământul superior este creuzetul de formare a elitelor unei naţiuni şi trebuie să fie autonom şi liber de interese de partid, finanţat pe bază de performanţă şi merit, nu pe criterii de obedienţă politică. Ministerul Educaţiei trebuie să facă politici publice în interes general, nu să împartă locuri preferenţial ori să pedepsească şi să premieze universităţile după criterii politice. Universităţile trebuie să fie independente, să producă cercetări, idei şi cunoaştere pentru societate libere de constrângeri şi servituţi politice", se arată în textul menţiunii. 

La dezbaterile din plen, senatorul PSD Doru Pănescu şi-a exprimat speranţa că mecanismul demarat anul acesta de alocare a locurilor bugetate în universităţi îşi va dovedi efectele pozitive în timp. 

"Semnatarii moţiunii atrag trebuia că alocarea locurilor la universităţi trebuie făcută conform doar unei tradiţii. (...) Nu trebuie să rămânem captivi în trecut, ci să ne adaptăm, să încercăm să adoptăm o metodologie care să ţină seama de nevoile din societatea românească, de piaţa muncii, de direcţiile dezvoltate de UE. Credem că mecanismul demarat anul acesta îşi va dovedi efectele pozitive în timp, tocmai pentru că argumentele sunt legate de realitate şi nu cutume moştenite din trecut", a afirmat senatorul PSD. 

Senatorul PNL Mario Oprea a atras atenţia că se pregăteşte o grevă generală în învăţământul superior, după ce în câteva universităţi a fost grevă japoneză. 

"Despre tot acest proces care a afectat activitatea academică în România au luat act şi partenerii externi ai universităţilor afectate, efectele fiind vizibile în timp. (...) Lipsa dialogului cu ministrul sau reprezentanţii ministerului a adâncit şi mai mult criza pe care o traversează astăzi învăţământul academic, fără nicio altă miză decât aceea a intereselor personale şi de grup ale domnului Valentin Popa şi poate o răzbunare (...) la adresa rectorilor care nu au semnat lista de susţinere a sa ca ministru", a spus Mario Oprea. 

Senatorul USR Mihai Goţiu l-a acuzat pe ministrul Valentin Popa de "promovarea incompetenţei, imposturii, clientelismului şi arbitrariului într-un domeniu esenţial pentru viitorul României - Educaţia". 

"Ceea ce aţi făcut în alocarea discreţionară a locurilor bugetate reprezintă o răzbunare împotriva unor universităţi care se clasează în mod constant pe primele locuri din România. E o răzbunare născută dintr-o frustrare specifică incompetenţilor, care cred că, printr-o semnătură, fie chiar şi de ministru, îşi pot ascunde şi justifica mediocritatea. (...) Mai grav este că răzbunarea va lovi întreaga societate românească şi viitorul acesteia ", a punctat Goţiu. 

Senatorul UDMR Novak Zoltan a menţionat că "sistemul de învăţământ românesc se confruntă cu numeroase probleme - starea precară a infrastructurii şcolare, calitatea actului educaţional, politizarea excesivă a sistemului şi lipsa unei concepţii coerente privind reforma învăţământului". 

"UDMR solicită ca Guvernul şi Ministerul Educaţiei să analizeze problema alocării locurilor de licenţă şi să ofere cât mai curând o soluţie corectă şi transparentă care să corespundă cerinţelor reale ale mediului universitar", a adăugat el în plenul Senatului. 

Senatorul Traian Băsescu a subliniat că, deşi grupul PMP din Senat ar fi vrut să se numere printre semnatarii moţiunii simple iniţiate de PNL şi USR, "nu a fost invitat să fie parte a acestui demers politic". El a arătat că au fost eliminate 4.700 de locuri la drept, ştiinţe juridice, comunicare, studii politice şi au crescut locurile la instituţiile de învăţământ superior tehnic, inclusiv medicină. 

"Din România în ultimii ani nu au plecat jurişti, nu au plecat comunicatori, nu au plecat specialişti în ştiinţe juridice. Au plecat 200.000 de ingineri şi 20.000 de medici. Faptul că a fost mărit numărul de locuri la stat la instituţii de învăţământ tehnice care scot ingineri, IT-işti, constructori nu cred că este cel mai rău lucru", a spus Băsescu.

×
Parteneri
Peste 200 de turiști, prinși cu droguri pe litoral
x close