Antena 3 CNN Actualitate Dobrogea fierbe! ÎPS Teodosie trimite toți preoții la peștera Sf. Andrei, "în interes profesional"

Dobrogea fierbe! ÎPS Teodosie trimite toți preoții la peștera Sf. Andrei, "în interes profesional"

Se ascute conflictul între Biserică şi autorităţi, pe măsură ce ne apropiem de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei! ÎPS Teodosie nu dă semne să cedeze, dimpotrivă, cheamă toţi preoţii şi monahii Arhiepiscopiei Tomisului la Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei. .

Dobrogea fierbe! ÎPS Teodosie trimite toți preoții la peștera Sf. Andrei, "în interes profesional"
Sursa foto: Hepta
de Dana Musceleanu    |    27 Noi 2020   •   12:00

ÎPS Teodosie trimite toți preoții și monahii la peștera Sfântului Andrei, în interes profesional, în ziua de 30 noiembrie, iar vineri a revenit și a spus că Sfânta Liturghie se va oficia și în parohiile Arhiepiscopiei Tomisului, notează Mediafax.

Într-un document intern al Arhiepiscopiei Tomisului și semnat de ÎPS Teodosie, în 30 noiembrie toți preoții din Eparhia Tomisului, personalul clerical și monahal sunt „delegați în interes profesional să săvârșească în sobor Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei, din localitatea Ion Corvin, județul Constanța”.

Liturghii în toate bisericile

Potrivit documentului, bisericile din Arhiepiscopia Tomisului vor rămâne deschise „pentru închinare și rugăciune individuală”. Vineri, însă, Arhiepiscopia Tomisului a transmis că documentul intern a fost „insuficient formulat” și precizează că în ziua de Sfântul Andrei, Sfânta Liturghie se va oficia și la parohiile din cuprinsul Arhiepiscopiei.

„Regretăm faptul că s-a putut înțelege eronat că la parohii nu se va mai oficia Sf. Liturghie”, spun reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.

Arhiepiscopia Tomisului ceruse la Tribunalul Constanţa anularea unei decizii a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa prin care se interzicea ca la pelerinaje să participe alte persoane în afara celor care au domiciliul în localitatea unde se desfășoară. Solicitarea a fost, însă, respinsă.

„Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa?”

ÎPS Teodosie i-a scris premierului că nu va îngădui ca dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Andrei să fie călcat în picioare: „Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa?”. ÎPS Teodosie a amintit și de revoluția din 1989: „Nu subestimați dorința oamenilor de a striga în stradă”.

La rândul său, premierul Ludovic Orban i-a transmis ierahului că sfatul său este ca ÎPS Teodosie să îndemne credincioșii la respectarea regulilor.

Patriarhia Română a cerut joi autorităților ca, în mod excepțional, să permită, pe 30 noiembrie, pelerinajul la Peştera Sfântului Apostol Andrei, din comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, cu respectarea tuturor regulilor sanitare.

Şi Poliţia Judeţeană Constanţa a anunţat că poliţiştii vor fi prezenţi, în 30 noiembrie, în zona Mănăstirii Peştera Sfântului Apostol Andrei pentru a urmări dacă se respectă prevederile legale.

În 30 noiembrie este Praznicul Sfântului Apostol Andrei şi se organiza pelerinajul de la Peştera şi Mânăstirea Sfântul Apostol Andrei.

×
Subiecte în articol: sfantul andrei ÎPS Teodosie Constanța
Parteneri
Zece zile de concediu în plus pe an pentru români!
x close