Antena 3 CNN Actualitate Social Guvernul alocă 45 de milioane de lei pentru românii care găzduiesc refugiați ucraineni. Sprijin financiar de 50 de lei/zi/persoană

Guvernul alocă 45 de milioane de lei pentru românii care găzduiesc refugiați ucraineni. Sprijin financiar de 50 de lei/zi/persoană

Guvernul aprobă astăzi alocarea a 45 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru persoanele care găzduiesc refugiați ucraineni precum şi procedura de decontare.

Guvernul alocă 45 de milioane de lei pentru românii care găzduiesc refugiați ucraineni. Sprijin financiar de 50 de lei/zi/persoană
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
de Alexandra Dima    |    08 Apr 2022   •   08:29

Guvernul urmează aprobe în şedinţa de vineri un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru sprijinirea celor care găzduiesc refugiaţi. Măsura vizează acordarea unui sprijin financiar de 50 de lei/zi/persoană găzduită pentru un număr mediu de 15.000 de refugiați proveniți din Ucraina, pentru o perioadă de 60 de zile, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

„Nu am reușit miercuri să finalizăm procedurile care vizau reglementarea modului modului în care cetățenii români, persoane fizice, pot să beneficieze de recuperarea sumelor pe care le cheltuiesc cu cazarea cetățenilor ucraineni. Prin Hotărârea de guvern de astăzi (vineri - n.r.), am stabilit ca din Fondul de Rezervă al Guvernului să alocăm 45 de milioane de lei, astfel încât în perioada următoare cetățenii români care găzduiesc cetățenii ucrainieni vor putea să beneficieze de recuperarera banilor cheltuiți cu cazarea în valoare de 50 Ron pe zi”, anunță premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

El precizează că este reglementată, de asemenea, și recuperarea sumelor cheltuite cu hrana.

„În felul acesta acoperim în întreg pachetul de măsuri pe care l-am asumat la nivelul guvernului”, conchide Ciucă.

Guvernul urmează să adopte şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei.

Pe agenda reuniunii se mai află proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 336/2022 privind stabilirea mecanismului de decontare din bugetul Inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice, precum şi pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne.

Procedura de decontare a cheltuielilor pentru cei care găzduiesc refugiaţi din Ucraina

×
Subiecte în articol: ajutor refugiaţi Ucraina
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close