Antena 3 CNN Actualitate Social Al treilea caz de variola maimuţei, confirmat în România

Al treilea caz de variola maimuţei, confirmat în România

Al treilea de caz de variola maimuţei a fost diagnosticat în România. Este vorba de un bărbat de 31 de ani care s-a prezentat ieri la un spital din București.

Al treilea caz de variola maimuţei, confirmat în România
Sursa foto: Hepta | Zuma Press / Carlos LujáN
de Georgiana Adam    |    15 Iun 2022   •   10:25

Simptomele în cazul acestui pacient au apărut pe data de 10 iunie.

Starea generală a pacientului este bună, iar acesta a rămas internat.

Cazul a fost confirmat prin analize de laborator, iar pacientul nu are istoric de călătorie.

Al doilea caz de variola maimuţei a fost înregistrat la un bărbat de 32 de ani. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din București săptămâna trecută, iar investigațiile de laborator au confirmat marţi că pacientul este infectat cu variola maimuței.

Starea bărbatului este bună și acesta va rămâne în izolare.

Primul caz de variola maimuței a fost diagnosticat luni în România la un bărbat în vârstă de 26 de ani din București. 

Medicii au aflat că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertiza săptămâna trecută că "deşi riscul actual pentru sănătatea umană şi pentru publicul larg rămâne scăzut, riscul pentru sănătatea publică ar putea să crească”.

OMS anunţa circa 780 de cazuri de variola maimuţei, confirmate în laboratoare medicale din 27 de ţări non-endemice.

Autorităţile sanitare, în alertă: Se caută contacţii românului cu variola maimuţei | Bărbatul a mers la spital în a 5-a zi de simptome

Autorităţile sanitare sunt în alertă, după ce a fost confirmat primul caz de variola maimuței de la noi din ţară, iar acesta a mers la spital după patru zile de la apariţia simptomelor.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, a început deja o anchetă epidemilogică şi asta pentru că partenerul persoanei infectate a călătorit recent în mai multe ţări din Europa unde sunt confirmate mai multe cazuri cu variola maimuţei.

La noi, este vorba despre un tânăr de 26 de ani care a mers la spital ieri noapte şi care se află, acum, în izolare pentru 21 de zile.

Simptome variola maimuței

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpulu, inclusiv în contextul actual particular, în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Variola maimutei nu se răspândește în mod normal cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimuței sau contact prelungit cu obiecte contaminate.

Cu toate că variola maimuței nu a fost documentată anterior ca o infecție cu transmitere sexuală, transmiterea în timpul contactului sexual este în concordanță cu modul în care acum virusul poate fi transmis de la o persoană la alta.

Variola maimuței poate fi transmisă prin contact direct și prin expunerea la picături mari eliminate prin expirație.

Perioada de incubație a variola maimuței este de obicei de la 6 la 13 zile. Variola maimuței necesită, de obicei, un contact personal strâns cu o persoană simptomatică infectată. Boala este adesea auto-limitantă, cu simptome ce dispar spontan în 14 până la 21 de zile.

×
Subiecte în articol: Variola maimuței
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close