Antena 3 CNN Actualitate Social Alina Gorghiu: "Drepturi noi pentru părinții cu copii. Parlamentul a votat!"

Alina Gorghiu: "Drepturi noi pentru părinții cu copii. Parlamentul a votat!"

Părinții cu copii în vârstă de până la 11 ani pot cere program flexibil de lucru. Propunerea legislativă, inițiată de Alina Gorghiu împreună cu mai mulți colegi parlamentari PNL, a fost votată, astăzi, și de plenul Camerei Deputaților, Cameră decizională.

Alina Gorghiu: "Drepturi noi pentru părinții cu copii. Parlamentul a votat!"
Sursa foto: Facebook, Alina Gorghiu
de Alexandra Dima    |    28 Iun 2023   •   17:36

Viață profesională sau viață familială? Este întrebarea pe care tot mai multe familii tinere o iau în calcul atunci când vor să aibă un copil. Una firească, de altfel. Cunoaștem cu toții realitatea. Responsabilitățile părinților cu copii mici sunt multe. Iar atunci când un tânăr părinte are program de lucru prelungit sau care nu e fix, cu o piață a muncii în continuă schimbare, situația devine și mai anevoioasă. Lucrurile pot fi, însă, puse pe făgașul normal. Nu cu declarații, nu cu intenții, ci cu măsuri bine țintite, cu implicarea mult mai activă a autorităților publice, cu legi care să sprijine familiile cu copii. Care să asigure și să stabilească echilibrul atât de necesar azi între viața profesională și cea privată.

Legea care oferă posibilitatea salariatului, din mediul privat sau bugetar, de a beneficia, la cerere, de 4 zile pe lună muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă este un pas necesar. Transpunem nu doar o directivă europeană, dar ne înscriem astfel și în direcțiile stabilite în programul de guvernare privind sprijinirea famiilor cu copii.

Criza demografică rămâne una dintre marile probleme ale României. Și nu este una nouă. De peste 30 de ani, sporul natural este negativ. În ultimii doi ani, s-au înregistrat cele mai puține nașteri din ultimul secol. 1 din 5 cupluri din România se luptă cu infertilitatea. În politicile publice, sunt multe de reparat, multe de construit.

Iar această nouă lege, care pleacă spre promulgare, este un semnal bun că dacă se vrea, dacă există consens, lucrurile merg în direcția sănătoasă. Mulțumesc deputaților pentru votul responsabil de astăzi și am încredere că vor acționa la fel și în privința altor propuneri legislative similare: TVA redus la 5% la produse pentru copii sau accesul cu prioritate pentru femei însărcinate sau persoane însoţite de copii cu vârsta pană la 5 ani. Indiferent de la ce partid e inițiatorul, trebuie să primeze interesul cetățeanului, nu cel politic, a declarat Alina Gorghiu, iniţiatoarea proiectului legislativ. 

×
Subiecte în articol: Alina Gorghiu
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close