Antena 3 CNN Actualitate Social O cometă gigantică se deplasează la marginea sistemului nostru solar. Ce spun astronomii

O cometă gigantică se deplasează la marginea sistemului nostru solar. Ce spun astronomii

Descoperirea neobișnuită făcută de astronomi. O comenta gigantică formată din rocă și gheață cu o lățime de 370 de km se deplasează la marginea sistemului nostru solar.

O cometă gigantică se deplasează la marginea sistemului nostru solar. Ce spun astronomii
de Claudia Popovici    |    24 Iun 2021   •   18:19

Obiectul se numește 2014 UN271. Lungimea sa este cuprinsă între 100 și 300 km, potrivit unuia dintre descoperitorii săi, brazilianul Pedro Bernardinelli, de la Universitatea din Pennsylvania (SUA).

Dimensiunea este atât de neobișnuită încât experții s-au întrebat inițial dacă este vorba despre o planetă mică - diametrul lui Pluto este de 2.370 de kilometri - sau o cometă masivă. Marți, astrofizicianul bulgar Rosita Kokutanikova de la Observatorul Europei de Sud a confirmat că este o cometă masivă.

Obiectul a fost identificat pe 19 iunie din datele colectate între 2014 și 2018 de Observatorul Interamerican din Cerro Tololo, Chile. Distanța medie dintre o cometă este în prezent de 20 de ori mai mare decât Pământul și Soarele, dar se estimează că Ianuarie 2031 această separare va fi înjumătățită.

Dacă mărimea sa este confirmată, este cea mai mare cometă observată în sistemul solar în timpurile moderne, pentru care există date științifice, a explicat cercetătoarea Luisa Lara, de la Institutul Andaluz de Astrofizică (CSIC). Faimoasa cometă Hale-Bopp, care a devenit o vedere cu ochiul liber în 1997, are un diametru de 60 de kilometri. Cometa lui Halley, observată în 1986, avea o lungime de 10 km.

Lara spune că cel mai apropiat punct al orbitei UN271 din 2014 va fi la înălțimea lui Saturn în 2031.

„Nimeni nu așteaptă să vadă o minge uriașă pe cer în timpul zilei”, avertizează astrofizicienii. Cometa provine din norul Oort, o examinare a miliardelor de obiecte înghețate care înconjoară sistemul solar ca un plic. Cometele sunt sfere de gheață și stâncă, rămășițe ale originii sistemului nostru planetar, acum 4,6 miliarde de ani.

×
Subiecte în articol: cometa sistem solar Pamant astronomi
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close