Antena 3 CNN Actualitate Social Familiile militarilor morți, în război cu Casa de Pensii a Armatei Române. Ce spune ministrul Apărării

Familiile militarilor morți, în război cu Casa de Pensii a Armatei Române. Ce spune ministrul Apărării

Familiile militarilor morți, în război cu Casa de Pensii a Armatei Române. Ce spune ministrul Apărării
31 Aug 2017   •   20:50

Update 20.50: „Am dispus măsuri de urgență. În seara aceasta vor fi emise deciziile de pensionare corecte. Am încercat să mă lămuresc unde au fost probleme, nu am încă o imagine completă asupra modului în care Casa de Pensii a colaborat cu structuri administrative din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Voi clarifica aceste lucruri în cursul zilei de mâine și voi vedea și dacă este nevoie să modificăm anumite reglementări”, a declarat ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu. 

----------------------------

Update 19.20: „Evenimentul se află în curs de cercetare și din această cauză nu a putut fi încadrat la articolul din legea privind pensiile militare, în care sunt specificate drepturile militarilor decedați ca urmare a unor evenimente intervenite în timpul și din cauza serviciului. Și până atunci sunt încadrați la articolul general, articolul 53. În momentul în care ancheta va fi finalizată, militarii vor fi încadrați la articolul 55 și vor primi banii retroactiv”, a declarat col. Florin Jipa, purtător de cuvânt MApN.

----------------------------

Familiile celor trei tineri militari, morți nevinovați, se luptă cu Casa de Pensii a Armatei Române pentru a le face dreptate și pentru a evita mușamalizarea efectelor unei catastrofe. Urmașii au formulat contestații și cer să li se recunoască drepturile: o dată ale lor, de moștenitori, dar, mai ales ale nevinovaților pe care Armata română i-a omorât, indirect, aceeași Armată nerecunoscând că moartea a survenit în condițiile în care legea stipulează clar că e accident de muncă.

Casa de Pensii a Armatei Române a decis că cei trei militari - Mihai Ionut Toma, George-Emilian Catană și Petre Cristian Toader au murit de capul lor. Mai exact, la cauza decesului scrie negru pe alb „fără legătură cu serviciul”.

„E nevoie de o intervenție personală a lui Adrian Țuțuianu, pentru că nu îmi imaginez că există un funcționar care știe că niște militari au murit întorcându-se de la pregătire militară și spune că moartea lor nu a avut legătură cu serviciul. Aici, abordarea trebuie să fie rațională și de respect profesional. Aflăm după două luni că acel camion militar în care au murit militari nu era în misiune militară. E extrem de trist și sper ca lucrul acesta să aducă o intervenție rapidă și fermă a Ministrului Apărării”, a precizat Radu Tudor.

„Este o mizerie ce se întâmplă, pentru că militarul intră în profesie fără să aibă o asigurare de viață, așa cum este în toate armatele lumii. Nu sunt angajați pe contract de muncă, sunt angajați cu viața. Nu este de vină Casa de Pensii, Casa de Pensii este tutelată de o direcție, care de ani de zile sfătuiește într-un mod extrem de negativ împotriva miliarilor activi și în rezervă”, a declarat Valeriu Pricină, lider Sindicatul pensionarilor militari.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close