Antena 3 CNN Actualitate Social Investiții masive în șantierele navale românești

Investiții masive în șantierele navale românești

Investiții masive în șantierele navale românești
22 Dec 2018   •   10:36

Cel mai mare şantier naval din România va construi nave de croazieră uriaşe. Olandezii de la Damen plănuiesc să facă investiţii masive în Mangalia, iar numărul angajaţilor se va tripla, ajungând până la aproape 5.000. 

Dacă firma care deţine în parteneriat cu statul român şantierul va primi şi contractul de livrare a corvetelor pentru armata română, atunci vor avea de câştigat şi gălăţenii. La Galaţi vor fi construite navele militare, iar la Mangalia se vor asigura mentenanţa şi reparaţiile. 

Localizat la mila 80 pe malul Dunarii, Șantierul Naval Damen Galaţi este o poveste de succes care a început în anii 90. Privatizarea care a urmat în 1999, o reușită. A doua după Dacia Renault în România.

Astfel s-a procedat la retehnologizarea șantierului naval vechi și sub managementul grupului olandez acesta este alocat diviziei „defense and security" și devine centru de excelența pentru producția de nave militare și cu destinație specială. Şantierul naval a reuşit să schimbe faţa şi economia Galaţiului. Numai anul trecut, profitul net a fost de 11 milioane de lei, de zece ori mai mare faţă de 2016, iar peste 2.200 de gălăţeni lucrează acum acolo şi culeg roadele muncii lor. 

Damen a construit astfel la Galați peste 400 de nave, din care 29 de nave militare, la o cifră de afaceri cumulată de peste 2 miliarde euro și o medie de profit anual de 30 milioane de euro. 

La Galați sunt livrate în fiecare an cel puţin 20 de nave noi. În urma unor demersuri de peste doi ani, în iulie 2018 Damen a preluat în parteneriat cu statul roman unul din cele mai mari șantiere navale din Europa, cel de la Mangalia. Aici vor fi construite și uriaşele nave de croazieră.

×
Subiecte în articol: mangalia
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close