Antena 3 CNN Actualitate Social Lovitură de la Guvern în miez de noapte pentru milioane de români. Ce prevede bugetul pe 2020

Lovitură de la Guvern în miez de noapte pentru milioane de români. Ce prevede bugetul pe 2020

Lovitură de la Guvern în miez de noapte pentru milioane de români. Executivul a decis interzicerea cumulului pensiei cu salariul pentru angajaţii de la stat şi majorarea accizei la ţigări, potrivit Legii bugetului de stat pentru anul viitor.  De asemenea, Guvernul a decis plafonarea indemnizaţiilor pentru demnitari şi elimina mecanismului plăţii defalcate a TVA. În plus, se vor aloca două procente din PIB pentru Apărare. 

Lovitură de la Guvern în miez de noapte pentru milioane de români. Ce prevede bugetul pe 2020
11 Dec 2019   •   08:11

Bugetul pentru anul viitor a fost construit pe creştere economică de 4 procente a PIB-ului şi un deficit de 3.6%. 

Pentru a ţine cheltuielile în frâu, Guvernul a decis să majoreze acciza la ţigări de la 483 lei/1.000 ţigarete la 503 lei/1.000 ţigarete, de 1 ianuarie 2020. În plus, cumulul pensiei cu salariul pentru angajaţii din sistemul bugetar va fi interzis de la anul. 

De asemenea, Executivul vrea ca valoarea indemnizaţiei de hrană să fie menţinută la nivelul acestui an şi să plafoneze indemnizaţiilor lunare ale demnitarilor la valoarea din decembrie 2019. În plus, plăta defalcată a TVA va fi eliminată. Apărarea va primi însă în continuare 2% din PIB. 

Guvernul estimează că anul viitor cheltuielile cu angajaţii din sistemul bugetar vor ajunge la 9.7 % din PIB, adică aproape 110 miliarde de lei, iar în 2021 vor scădea la 9.4 procente.
 
În plus, datoria publică va creşte cu 10 procente, de la 35% la 45%. Asta înseamnă în esenţă că Executivul va avea nevoie de Împrumuturi mai mari pentru reducerea deficitului şi plata salariilor.

×
Subiecte în articol: guvern Orban buget romani
Parteneri
Capcana din noua lege a salarizării. Cui îi scade leafa
x close