Antena 3 CNN Actualitate Social Aproape două milioane de români vor fi conectați anul acesta la rețeaua de apă și canalizare

Aproape două milioane de români vor fi conectați anul acesta la rețeaua de apă și canalizare

Aproape 2 milioane de români vor fi conectaţi la sfârşitul acestui an la reţeaua de apă şi canalizare prin proiectele de infrastructură selectate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 - 2020, potrivit Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Aproape două milioane de români vor fi conectați anul acesta la rețeaua de apă și canalizare
Sursa foto: Facebook/ Garda Națională de Mediu
de Silvia Preda    |    26 Ian 2023   •   20:39

"Guvernul României, prin MIPE, continuă dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din România prin creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane, precum și a gradului de asigurare a alimentarii cu apă potabilă a populației, în scopul îndeplinirii cerințelor acquis-ului de mediu al UE şi a angajamentelor asumate prin sectorul de mediu", arată un comunicat al MIPE.

"Să trăiești fără apă curentă și canalizare este de neconceput pentru un standard normal de viață. Tocmai de accea, este o componentă pentru care am considerat că este moral să aloc o atenție deosebită. Pe parcusul celor două mandate în MIPE, pentru sectorul de apă și apă uzată am semnat personal 21 contracte de finanțare cu o valoare de 11,45 miliarde lei, respectiv 2,26 miliarde euro. În total, prin intermediul POIM 2014-2020 s-au semnat 65 proiecte de investiții în infrastructură, în valoare de peste 6 miliarde euro.

Mai departe, putem privi spre viitorul cu optimism. Politica de Coeziune 2021-2027 ne aduce resursele pentru alți 3.768 km conducte noi sau optimizate apă și 3.209 km conducte noi sau optimizate de apă uzată", a transmis ministrul Marcel Ioan Boloș.

Citeşte şi: Cât plătesc românii pentru încălzire în funcţie de oraş. Sunt diferenţe uriaşe de preţ

Contracte de 6,79 miliarde de euro pentru rețeaua de apă

În perioada de programare 2014-2020, prin POIM au fost semnate 108 contracte de finanțare în sectorul de apă și apă uzată din România cu o valoare totală eligibilă de 33,6 miliarde lei (6,79 miliarde euro), din care 19 contracte în valoare totală eligibilă de 437,15 milioane lei (88,32 milioane euro) sunt finalizate.

Dintre cele 108 proiecte, 43 sunt de proiecte asistență tehnică în valoare totală eligibilă de 531,95 milioane lei (107,48 milioane euro) și 65 reprezintă proiecte de investiții în infrastructura de apă și apă uzată. Acestea din urmă însumează 33,07 miliarde lei (6,68 miliarde euro) valoare totală eligibilă, investițiile contribuind la creșterea nivelului de trai a locuitorilor din România prin asigurarea accesului la serviciul public de alimentare cu apă de calitate și la creşterea nivelului colectării şi epurării apelor uzate.

×
Subiecte în articol: reţea de apă canalizare
Parteneri
Cod galben de vreme rea pentru jumătate de țară
x close