Antena 3 Actualitate Social Suedia va plăti 17 milioane de euro despăgubiri romilor

Suedia va plăti 17 milioane de euro despăgubiri romilor

24 Mai 2017   •   19:17
Suedia va plăti 17 milioane de euro despăgubiri romilor
Sursa foto: Foto: Pixabay.com

Suedia va fi obligată să plătească circa 17 milioane de euro pentru a despăgubi 4.741 de romi incluşi într-o bază de date a poliţiei, pe care justiţia acestei ţări a considerat-o ilegală şi discriminatorie,potrivit DPA şi EFE. 

În luna septembrie 2013, principalul cotidian suedez, Dagens Nyheter, a scris că poliţia din provincia Scania (sudul Suediei) a elaborat respectiva bază de date cu persoane de etnie romă. Ulterior, guvernul de la Stockholm a acceptat să plătească fiecărei persoane din baza de date o despăgubire de circa 5.000 de coroane suedeze (echivalentul a 512 euro). 

11 dintre romii înscrişi pe lista respectivă au considerat că despăgubirea este insuficientă şi, cu ajutorul unui ONG, au dat în judecată statul suedez pentru discriminare etnică. În urma procesului, două instanţe de judecată au decis că reclamanţii au dreptul la o despăgubire de aproape 3.300 de euro. 

Procurorul general a Suediei a anunţat miercuri că nu va ataca cu recurs această hotărâre şi a apreciat în plus că toţi cei incluşi în acea bază de date au dreptul să primească o despăgubire chiar şi mai mare faţă de cea decisă de instanţă. 

”Sentinţa în apel are efecte numai asupra celor 11 reclamanţi. Dar Procuratura estimează că din hotărâre rezultă că toţi cei incluşi în baza de date au dreptul la o indemnizaţie de 35.000 de coroane, întrucât nu se poate evalua cât a cântărit chestiunea etnică în fiecare caz în parte”, se arată într-un comunicat. 

Prin urmare, guvernul suedez va trebui să plătească în total circa 17 milioane de euro, sumă considerată istorică de ONG-ul Civil Right Defenders, care a reprezentat reclamanţii în instanţă. 

”Au fost supuşi unui abuz grav şi, cu toate că este tardiv, este pozitiv că statul îşi asumă în final responsabilitatea pentru cele întâmplate”, menţionează tot într-un comunicat directorul executiv al acestui ONG, Robert Hardh. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close