Antena 3 CNN Actualitate Suspiciuni în privinţa medicamentului Avandia: Te tratează de diabet, dar te omoară de inimă (VIDEO)

Suspiciuni în privinţa medicamentului Avandia: Te tratează de diabet, dar te omoară de inimă (VIDEO)

Suspiciuni în privinţa medicamentului Avandia: Te tratează de diabet, dar te omoară de inimă (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Video News
15 Iul 2010   •   22:41

Te tratează de diabet, dar te omoară de inimă. Este acuzaţia lansată la adresa unuia dintre cele mai folosite medicamente pentru diabetici din lume. Se numeşte Avandia şi este comercializat şi în România.

Deşi mulţi specialişti au cerut retragerea medicamentului din farmacii, acesta se află încă pe rafturi. Singura condiţie pentru comercializarea acestuia este să fie prescris cu restricţii pacienţilor. Decizia e valabilă, însă, doar pentru Statele Unite. Ce se va întâmpla cu pastilele în Europa se va decide săptămâna viitoare, pentru că şi la noi sunt foarte mulţi pacienţi care folosesc Avandia. În jur de 12.000 de diabetici sunt în tratament cu acest medicament.

Valoarea vânzărilor Avandia, împreună cu alte două medicamente cu aceeaşi substanţă activă, e de aproximativ 3 milioane de euro pe an.

Într-o cutie de Avandia se află 28 de pastile. Pe lângă substanţa activă mai conţine, însă, şi altceva: acuzaţii de muşamalizare a efectelor sale secundare, interese financiare şi o întreagă dezbatere despre cât de sigură e pastila pentru diabetici.

Principala acuzaţie adusă de specialişti este că medicamentul duce la infarct. S-a luat în discuţie chiar retragerea medicamentului de pe piaţă. Miercuri seară a venit şi decizia americanilor. Aceştia susţin că nu exista suficiente probe pentru ca medicamentul să fie retras. Cu toate acestea, au pus condicţia ca medicamentul să die prescris cu restricţii pacienţilor.

Mii de români care suferă de diabet sunt şi ei pe tratament cu Avandia. Şi sunt şi medici români care atrag atenţia în legătură cu utilizarea lui.

În Europa şi implicit în România lucrurile se mişcă mai încet. S-a lansat o investigaţie în legătură cu siguranţa acestui medicament, dar se va lua o decizie săptămâna viitoare.

De-a lungul unui an, din aprilie 2009, în România au intrat 50.000 de cutii cu acest medicament.



Observator


×
Subiecte în articol: diabet medicament infarct
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close