Antena 3 CNN Actualitate Tokes: Ieşim în stradă în mod legal pentru a cere autonomie. Vadim: Ei au o problemă cu românii (VIDEO)

Tokes: Ieşim în stradă în mod legal pentru a cere autonomie. Vadim: Ei au o problemă cu românii (VIDEO)

Tokes: Ieşim în stradă în mod legal pentru a cere autonomie. Vadim: Ei au o problemă cu românii (VIDEO)
23 Iul 2010   •   18:10

?Eu nu am vorbit în esenţă despre autonomia din Catalunia, în fiecare ţară din lume unde există autonomie acestea sunt diferite, noi nu copiem modelul catalan, eu am vorbit strict despre acea posibilitate de a ieşi în strada în mod legal, demosntrând pentru autonomie dacă ar fi cazul şi ar fi necesar. Nu am intrat în esenţa autonomiei catalane şi nici nu doresc să exemplific dorinţa noastră de autonomie prin modelul din Catalunia?, a declarat Laszlo Tokes, vineri al Antena 3. Vicepreşedintele Parlamentulu European a declarat la Universitatea de Vară de la Tuşnad că este convins că va fi autonomie în Ardeal şi a spus că secuimea trebuie să iasă în stradă pentru a cere autonomia teritoriale a regiunii Covasna-Harghita-Mureş, locuită majoritar de etnici maghiari.

Decizia Curţii Internaţionale, cu privire la independenţa Kosovo, i-a dat idei lui Laszlo Tokes. Vicepreşedintele Parlamentului european a mai spus că acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă, după modelul catalan.

?Avem două proiecte de lege înaintate încă de la încep anilor 2000, din poartea Consiliului Naţional Secuiesc şi Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania. Ele au fost ascunse de către guvern. Al treilea proiect este autonomia culturală a maghiarilor din Transilvania. (...) Este vorba despre o autoguvernare maghiară pe criterii etnice în cazul secuimii?, a declarat Tokes.

Vicepreşedintele Parlamentului European a explicat şi la ce s-a referit când a vorbit despre sprijinul Budapestei în acest sens. ?În cazul autonomiei din Italia - Tirol, guvernele italian şi austriac, sponsorul principal al Tirolului, au căzut la înţelegere privind autonomia părţii respective. Aşa cum românii sprijină românii din Moldova, Serbia, şi Ungaria are dreptul să sprijine ungurii care au căzut în afara graniţelor, nu m-am referit la o amestecare în treburile interne ale României?, a precizat Tokes.

După intervenţia lui Laszlo Tokes a venit rândul lui Vadim Tudor, care a spus că vrea să îl întrebe ceva pe acesta. Tokes a refuzat spunând că nu vrea să stea de vorbă cu el.

?Vine ca un cotoi mieros la mine în Parlament. Nu stă de vorbă cu mine... L-aş fi întrebat de ce nu se duce în Catalunia sau în Tirol dacă îi place aşa de mult acolo?, a spus Vadim Tudor.

?Laszlo Tokes a trimis o declaraţie în limba engleză Parlmentului European în care scrie că armata română este de ocupaţie. Ei au probleme cu unii care erau mai demult acolo, cu românii, sârbii, slovacii?, a mai spus liderul PRM.

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: Laszlo Tokes vadim tudor
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close