Antena 3 CNN Actualitate Trei bănci din România, amendate pentru cazuri de spălare de bani

Trei bănci din România, amendate pentru cazuri de spălare de bani

Trei bănci din România printre care şi cea mai mare din ţara noastră, au fost amendate de Banca Naţională pentru cazuri de spălare a banilor.

Trei bănci din România, amendate pentru cazuri de spălare de bani
Sursa foto: hepta photo agency / Hepta Photo Agency
de Ştefan Petrică    |    03 Feb 2023   •   14:35

30 de sancțiuni au fost semnate în 2022 de către Banca Națională a României pentru încălcarea legislației privind spălarea de bani, dar și finanțarea terorismului.

Sunt de trei ori mai multe sancțiuni decât în precedenții doi ani la un loc.

Dacă cele mai multe dintre bănci și instituții financiare nebancare au scăpat doar cu niște avertismente, câteva dintre bănci au fost sancționate și, în primul rând, este vorba despre cea mai mare bancă din România, dar și alte două bănci importante.

Citeşte şi: Ce trebuie să faceți ca să refinanțați un credit. Pașii cei mai importanți pentru reducerea ratelor

Două dintre ele au fost amendate cu câte 50.000 de lei în schimb, ce a treia a avut o amendă record, de 500.000 de lei pentru 11 abateri, dar și pentru alte două încălcări.

Acestea au încălcat legislația care spune că băncile ar trebui să cunoască profilurile clienților înainte de a le deschide conturi, de asemenea, să transmită autorităților despre orice tranzacție suspectă, fapt pe care vedem că băncile nu l-au făcut.

În anul 2021 BNR a aplicat o singură sancțiune de 30.000 de lei în timp ce în 2020 au aplicat o sancțiune în valoare de 10.000 de lei.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close