Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Ce trebuie să faceți ca să refinanțați un credit. Pașii cei mai importanți pentru reducerea ratelor

Ce trebuie să faceți ca să refinanțați un credit. Pașii cei mai importanți pentru reducerea ratelor

Jumătate dintre cei care au credite bancare au cerut, în ultimii doi ani, refinanţarea împrumuturilor. Iată ce trebuie să faceți dacă aveți probleme cu plata ratelor.

Ce trebuie să faceți ca să refinanțați un credit. Pașii cei mai importanți pentru reducerea ratelor
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Feb 2023   •   20:21

Majorarea ratelor i-a determinat pe mulți români să meargă, în ultimii doi ani, la bănci pentru a cere o refinanțare a creditului, valoarea totală a beneficiilor obţinute depășind câteva milioane de euro.

"Soluția pentru reducerea ratelor este aceea de a merge la bancă și de a negocia condiții mai bune.

În general, în cazul în care se merge la o altă bancă, refinanțarea costă între 2.000 și 4.000 de lei, dar dacă se merge la propria bancă, nu ar trebui să existe costuri în plus", a spus Irina Chițu, analist financiar.

Dacă cele două părți nu s-au înțeles, oamenii apelează la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor Bancare.

Citește și: Rate tot mai mari pentru români. Analist economic: "Va fi un adevărat exercițiu de supraviețuire"

În 2022, au fost înregistrate peste 2.600 de cereri, fiind și cel mai mare număr din ultimii șapte ani.

"Am avut aproximativ 260 de cereri înregistrate doar în luna ianuarie și aproximativ 60 de dosare care s-au constituit", a afirmat Liviu Fenoghen, director CSALB.

Chiar dacă CSALB poate negocia cu banca în majoritatea situațiilor, există cazuri pe care nici măcar această instituție nu le poate rezolva, printre acestea numărându-se cererile referitoare la Prima Casă sau la creanțele cesionate.

Valoarea beneficiilor obținute de consumatori, ca urmarea a negocierilor cu băncile, a ajuns, în 2022, la 2 milioane de euro.

×
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close