Antena 3 CNN Actualitate Ucraina va exporta cereale în România, în anumite condiţii. Fermierii români au câştigat 30 de zile

Ucraina va exporta cereale în România, în anumite condiţii. Fermierii români au câştigat 30 de zile

România va importa cereale din Ucraina, după ce Uniunea Europeană a ridicat interdicțiile în acest sens, care au fost impuse temporar la presiunea fermierilor și guvernelor din cinci state.

Ucraina va exporta cereale în România, în anumite condiţii. Fermierii români au câştigat 30 de zile
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Sep 2023   •   07:57

Conform unei înțelegeri între oficialii de la Kiev și de la București, cerealele ucrainene vor fi importate în România pe bază de licență.

În termeni reali, asta înseamnă că, timp de cel puțin 30 de zile, Ucraina nu va putea exporta cereale în România sub nicio formă, pentru că licențele nu vor putea fi emise într-un timp atât de scurt.

După încheierea celor 30 de zile, exportatorii licențiați din Ucraina vor putea vinde marfa doar unor importatori licențiați din România, iar aceștia vor putea fi doar producători agricoli sau procesatori. Așadar, sunt excluși intermediarii, iar companiile românești importatoare vor trebui să demonstreze cu acte ca au nevoie de o anumită cantitate de cereale. 

Citește și: Fermierii bulgari au blocat vama la Ruse și în alte localități de la granița cu România, după ce guvernul de la Sofia a dat liber la importurile de produse agricole din Ucraina

În plus, firmele românești trebuie să prezinte și un certificat fitosanitar, care să demonstreze că marfa cumpărată din Ucraina respectă standardele de calitate.

Alte țări din jurul Ucrainei au optat pentru variante mai radicale: Polonia, Ungaria și Slovacia au anunțat unilateral interdicții la importul de produse agricole din Ucraina. Ucraina, la rândul său, a anunțat că va da în judecată aceste țări.

Bulgaria, care nu a impus restricții unilaterale pentru cerealele ucrainene, se confruntă cu revolte ale fermierilor locali, care au blocat, ieri, vămile de la granița cu România.

×
Subiecte în articol: cereale Ucraina import România acord licenta
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close