Antena 3 CNN Actualitate Documentul care l-ar putea costa funcția pe Vlad Voiculescu merge la DIICOT

Documentul care l-ar putea costa funcția pe Vlad Voiculescu merge la DIICOT

Documentul care e pe cale să pună punct carierei politice a lui Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății merge la DIICOT.

Documentul care l-ar putea costa funcția pe Vlad Voiculescu merge la DIICOT
Sursa foto: Hepta
de Vasile Marcu    |    12 Mar 2021   •   16:40

Este vorba despre raportul Corpului de Control al premierului Florin Cîțu. Corpul de Control a efectuat verificări la Institutul Național de Sănătate Publică și la Ministerul Sănătății, după scandalul publicării datelor referitoare la vaccinare.

Surse guvernamentale citate de Antena 3 spun că acest document va fi finalizat în câteva zile, după care va fi trimis procurorilor DIICOT.

Deja în document se menționează că au fost încălcate regulile de acces la sistemul informatic al Registrului Național Electronic de Vaccinări (RENV).

Mai exact, s-a încercat accesarea bazei de date de către persoane care nu aveau dreptul să facă acest lucru.

Ștefan Voinea, consilierul onorific al ministrului Vlad Voiculescu, este cel care a accesat sistemul. Voinea a primit credențiale de acces după demersuri repetate făcute de însuși ministrul Vlad Voiculescu, după cum au dezvăluit jurnaliștii Antena 3, joi seară, la Sinteza Zilei

Voinea a recunoscut că a încercat să acceseze în mod repetat sistemul RENV din afara Ministerului Sănătății însă susține că nu a reușit. El neagă că ar fi transmis parola de acces fratelui său. Într-o postare pe Facebook, consilierul lui Vlad Voiculescu spune că a indicat adresa de IP fix (adresa statică, n.r.) a unui centru de date din Germania, dar că sistemul nu i-a permis conectarea pe baza acestei adrese.

"Nu am transmis nimănui parola de acces la RENV, am folosit-o eu, doar că fiind weekend și în deplasare cu familia am solicitat accesul ca să pot să lucrez. Da, chiar dacă era weekend. Contul de acces la RENV nu conține informații personale, nume sau CNP-uri, ci numai date statistice de interes public. Am încercat apoi să mă conectez și pentru că eram pe drum am indicat care este adresa de IP fix (VPN) pe care o voi folosi. Acea adresă IP este alocată unui data center din Germania. Deși am anunțat colegilor din Minister noua adresă IP, am încercat conectarea, dar nu am reușit pentru că adresa nu fusese introdusă încă în lista acceptată de Registrul Electronic Național al Vaccinării", susține Voinea în postarea de pe Facebook.

În funcție de concluziile finale din raportul Corpului de Control, ministrul Vlad Voiculescu s-ar putea să plece din funcție, spun surse Antena 3.

Registrul Național Electronic de Vaccinări, ținta unor atacuri informatice în timp ce era accesat de consilierul lui Vlad Voiculescu

Mai multe atacuri informatice au avut loc asupra Registrului Național Electronic de Vaccinări, din care, aparent, s-au descărcat și date confidențiale, în timp ce acest sistem era accesat de consilierul ministrului Vlad Voiculescu.

O investigație Antena 3 relevă că, de când Vlad Voiculescu a preluat mandatul de ministrul al Sănătății, acesta a făcut presiuni continue pentru ca Ștefan Voinea, consilierul său, să primească acces la Registrul Național Electronic de Vaccinări.

A făcut presiuni la CNCAV însă colonelul Valeriu Gheorghiță l-a informat pe premierul Florin Cîțu și se părea că lucrurile se vor opri acolo.

Demersurile au continuat la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Acesta, fiind în subordinea Ministerului Sănătății, presiunile ministrului Voiculescu au produs rezultatul scontat.

Duminică, cei de la INSP și-au dat acceptul ca de pe un calculator din afara Ministerului Sănătății, folosit de Ștefan Voinea, să poată fi accesat Registrul Național Electronic de Vaccinări.

Registrul Național Electronic de Vaccinări are toate datele personale ale românilor care s-au vaccinat, indiferent de vaccin. Sunt date confidențiale. Există și date statistice.

Mai tare ca-n Matrix: Consilierul lui Vlad Voiculescu a accesat Registrul Electronic al Vaccinărilor de 200 de ori în 3 ore

Ministerul Sănătății avea acces complet la datele statistice din Registrul Național Electronic de Vaccinări iar Ștefan Voinea, care a primit acces pe calculatorul său la această resursă, a accesat-o  de 200 de ori în 3 ore.

În aceste ore au avut loc mai multe atacuri cibernetice. Consilierul onorific Ștefan Voinea a recunoscut că a accesat și exportat în spațiul public datele statistice din Registrul Național Electronic de Vaccinări.

×
Subiecte în articol: Vlad Voiculescu
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close