Antena 3 CNN Alegeri Parlamentare 2016 TestVot - Alegeri Parlamentare 2016. Află cu ce partid politic ești compatibil

TestVot - Alegeri Parlamentare 2016. Află cu ce partid politic ești compatibil

TestVot - Alegeri Parlamentare 2016. Află cu ce partid politic ești compatibil
01 Dec 2016   •   12:59

Antena3.ro vă pune la dispoziție în vederea Alegerilor Parlamentare 2016 aplicația TestVot, realizată printr-un parteneriat http://www.openpolitics.ro/ și http://medianresearch.ro/cu ajutorul căreia puteți verifica de care partid politic sunt mai apropiați, dar și aflapozițiile partidelor pe mai multe teme relevante, precum impozite și taxe, pensii, educație, agricultură, sănătate sau piața muncii. 

Aplicația TestVot nu îți spune cu cine să votezi, dar te ajută să îți dai seama care sunt prioritățile și pozițiile partidelor politice pe subiecte majore de pe agenda publică și cum se cumpara acestea cu propriile opinii. Așa ar trebui interpretate și rezultate testului: cât de apropiate sunt opțiunile mele politice față de cele ale partidului X. 

Informarea despre pozițiile și promisiunile partidelor este esențială pentru orice demers de a responsabiliza politicienii sau de a îi trage la răspundere. De aceea, Testvot se concentrează pe conținutul programelor electorale ale partidelor și nu pe afirmații legate de valori sau principii generale.

În plus, e de ținut cont și variantele de răspuns "neutru" și "nu știu/nu am o opinie". Dacă cea de-a doua variantă nu este reflectată în rezultatele finale, multiple răspunsuri neutre îi pot aduce pe oamenii care poate nu și-au format încă o opinie pe unele subiecte, mai aproape, în aparență, de unele partide care nu au o poziție fermă pe acel subiect. Dar acesta nu e tipul de apropiere pe care utilizatorii să își bazeze opțiunea politică. În acest caz, ar fi mai bine ca utilizatori să refacă testul alegând mai degrabă "nu știu/nu am o opinie" la întrebările la care consideră că nu au o opinie clară”, ne-a explicat Mihai Chiru, director de cercetare la Median Research.

AFLĂ AICI cu ce partid politic ești COMPATIBIL

Versiunea aplicației pentru alegerile parlamentare din 2016 are 27 de întrebări cu 6 variante de răspuns, plus explicații succinte ale opiniilor pro și contra pe subiectul respectiv sau posibilele controverse. La final, utilizatorii primesc mai multe variante de grafice care arată distanța față de sau compatibilitatea cu diversele partide.

Întrebările la care utilizatorii nu vor să răspundă nu vor fi luate în calcul pentru rezultatele finale, dar dacă aceștia aleg să răspundă cu "neutru" sau "nu știu/nu am o opinie" la întrebări câteva precizări sunt necesare:

- A alege o opinie neutră duce la o compatibilitate sporită cu partidele care se plasează neutre pe respectiva temă sau se declară centriste pe respectivul subiect, neavând o preferință pentru un pol sau celălalt;
- Cei care aleg poziția "nu știu/nu am o opinie" vor fi plasați la distanță egală și maximă de toate partidele, dar pot afla poziția acestora pe respectivul subiect în graficele pe domenii, de la finalul testului;
- În cazul în care partidul nu are nici o poziție, atunci acesta este considerat a fi la distanță egală și maximă de toate cele cinci opțiuni.

În aplicația TestVot au fost incluse doar partidele ALDE, PNL, PMP, PSD, UDMR, USR. „În aplicație au fost include doar acele partide care au o șansă reală de a obține locuri în Parlament conform sondajelor de opinie”, a explicat Mihai Chiru.

Pozițiile partidelor au fost codate pe baza programelor lor electorale, a declarațiilor făcute de liderii acestora si, dacă partidele au răspuns la chestionarul nostru, pe baza acelor răspunsuri.

Pentru a vota informat și a putea, ulterior, monitoriza și trage la răspundere aleșii care nu-și respectă promisiunile, e nevoie de o cunoaștere a propunerilor și viziunii partidelor cu privire la problemele cu care se confruntă românii. De aceea, deși campaniile pun mai degrabă accent pe teme simbolice și polarizante sau conflicte inter-personale decât pe acțiunile concrete pe care le au în vedere candidații, în măsura în care partidele își asumă o poziție, TestVot oferă informații utile și își propune să contribuie la încurajarea unor dezbateri mai de substanță.

Această aplicație este realizată printr-un parteneriat http://www.openpolitics.ro/ și http://medianresearch.ro/.

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close