Antena 3 CNN Be EU Comisia Europeană pregătește legea pentru încărcătorul mobil universal, în ciuda protestelor Apple

Comisia Europeană pregătește legea pentru încărcătorul mobil universal, în ciuda protestelor Apple

Uniunea Europeană a anunțat joi că va impune un încărcător universal pentru smarthpone-uri, decizie care creează premisele unui conflict cu Apple, anunță presa internațională.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Comisia Europeană crede că un cablu standard pentru toate dispozitivele va reduce deșeurile electronice însă Apple susține că un încărcător universal de mărime unică va opri inovația și va genera mai multă poluare.

Uniunea Europeană este o piață cu 450 de milioane de clienți potențiali.

Instituirea conexiunii de tip USB-C drept standard pentru încărcătoarele de telefon va avea o influență uriașă asupra pieței globale a telefoanelor mobile.

"Consumatorii europeni au fost frustrați destul timp de încărcătoarele incompatibile care se acumulează în sertarele lor", a spus vicepreședintele executiv al UE, Margrethe Vestager. 

"Am acordat industriei timp suficient pentru a veni cu soluții proprii. Acum este timpul acțiunilor legislative pentru un încărcător comun", a adăugat ea.

În prezent, opțiunile consumatorilor sunt următoarele: încărcătoarele pentru telefoanele produse de Apple, încărcătoarele cu priză micro-USB, larg folosite pentru toate celelalte modele și cele cu priză USB-C, a căror utilizare este în creștere.

Tabloul este mult simplificat față de anul 2009, când zeci de tipuri diferite de încărcătoare au fost create pentru diverse modele de telefoanele mobile, generând grămezi de deșeuri electronice atunci când utilizatorii au schimbat marca de telefon.

Uniunea Europeană consideră că situația actuală este neconvenabilă iar consumatorii din statele blocului cheltuie anual 2,4 miliarde pe încărcătoare individuale care nu vin odată cu telefoanele.

Apple folosește deja conectori USB-C pe unele dintre iPad-urile și laptopurile sale, dar insistă că ar fi nepotrivită o lege care să impună un încărcător universal pentru toate telefoanele mobile din Uniunea Europeană.

"Rămânem preocupați că reglementarea strictă care obligă la un singur tip de conector mai degrabă sufocă inovația, în loc să o stimuleze, ceea ce va afecta consumatorii din Europa și din lume", a declarat Apple.

Comisia Europeană susține de multă vreme timp un acord voluntar cu industria dispozitivelor electronice. Acordul a fost încheiat în 2009 și a dus la o reducere semnificativă a consumului de cabluri, dar Apple a refuzat să îl respecte.

În propunerea Comisiei, care ar putea fi modificată semnificativ înainte de ratificare, producătorilor de smartphone-uri li se va acorda o perioadă de tranziție de 24 de luni pentru a se alinia.

Apple consideră însă că o perioadă de tranziție ar reprezenta o îngrijorare majoră pentru industrie, pentru că ar putea împiedica vânzarea echipamentelor existente. 

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște